Vicaris plant ondergrondse pijpleiding naar Grote Markt

De Dendermondse brouwerij Dilewyns wil een ondergrondse pijpleiding aanleggen die het bier vanuit de brouwerij op Industrieterrein Hoogveld rechtstreeks naar de café’s in de Dendermondse binnenstad brengt. Dat vernam De Klaptand tijdens een rondleiding in de brouwerij. De brouwerij werkt ook aan twee nieuwe bieren.

Zaterdag 9 en zondag 10 mei viert Brouwerij Dilewyns, bekend van het felgesmaakte Vicaris, zijn tiende verjaardag met een groot feest voor jong en oud. Het wordt een tweedaagse met optredens, rondleidingen, kinderanimatie, een wandeltocht en veel meer.

Vanmiddag kon de Dendermondse Perskring al kennis maken met de brouwerij. Wegens de geringe kans op een glaasje cava achteraf, was de belangstelling echter gering en was enkel een plichtsbewuste journalist van De Klaptand op het appel. Die werd door Anne-Cathérine en Claire Dilewyns wel getrakteerd op enkele schuimende biertjes én een mooie primeur. Begin 2016 zal de brouwerij haar bieren immers via een ondergrondse pijpleiding aanleveren aan de café’s en restaurants in het Dendermondse stadscentrum.

‘Voor onze café’s is dit uiteraard bijzonder handig, zo’n rechtstreekse lijn met de brouwerij. Als klap op de vuurpijl kunnen wij besparen op transportkosten en houden we zo enkele tientallen vrachtwagens weg uit het Dendermondse verkeer’, vertelt een duidelijk opgewonden Claire, terwijl haar zus Anne-Cathérine enkele plakjes kopvlees versnijdt voor een bierplank.

Pijpleiding Malheur zit verstopt

De familie Dilewyns deed haar plannen eerder deze maand uit de doeken aan het stadsbestuur en kreeg daar alvast een voorlopige goedkeuring. De nodige vergunningen zouden nog deze maand worden aangevraagd, waarna de eerste spade wellicht begin augustus, na afloop van het bouwverlof in de grond gaat. Welk traject de pijpleiding zal volgen is nog niet bekend. Tijdens het overleg met het stadsbestuur werd geopperd om een deel van de pijpleiding die destijds werd aangelegd voor Malheur te hergebruiken, maar die installatie is door een jarenlange stilstand volledig verstopt geraakt.

Volgens Claire Dilewyns wordt wellicht gekozen voor een traject langs of onder de Mechelsesteenweg. ‘We willen absoluut de omgeving van de sociale woningen op ’t Keur vermijden. Het risico dat één of andere dronkelap daar onze buizen zal proberen af te tappen is immers te groot’, aldus Dilewyns.
‘De leidingen worden aangelegd via gestuurde ondergrondse boringen. Dat moet de hinder beperken.’

Concreet zal een bundel van zes buizen, met een breedte van een pvc-buis, onder de grond aangelegd worden tussen de brouwerij en het stadscentrum, een afstand van ongeveer vier kilometer. De vijf verschillende Vicaris-bieren zullen op die manier vlot tot in het stadscentrum geraken. De zesde buis is een reservebuis die kan gebruikt worden wanneer één van de andere leidingen wordt gereinigd of voor een speciaal bier.

Twee nieuwe biertjes

Anne-Cathérine Dilewyns vertelde terloops ook dat de brouwerij binnenkort twee nieuwe biertjes in beperkte oplage uitbrengst. ‘Het succes van het Bartjen, het feestbier voor Bart Van Malderen, inspireerde ons om ook een biertje te brouwen voor stadsarchivaris Aimé Stroobants en gedeputeerde Jozef Dauwe. Terwijl het Aiméken eerder alcoholarm is, weinig bruis bevat en best wordt bewaard in een donkere, stoffige kelder is ons Jefke een echte alcoholbom. Na één glas Jefke lijkt het alsof je de hele wereld aankunt en heb je meteen ook inspiratie voor enkele standaardwerken over de geschiedenis van Dendermonde en Lebbeke. De enige bijwerking van ons Jefke is voorlopig dat de grootheidswaanzin en grootspraak niet lijkt te verdwijnen als de alcohol is uitgewerkt.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*