Bart Van Malderen krijgt eigen bier

Bart Van Malderen, Vlaams Parlementslid voor SP.A en recent door zijn partij aangeduid als deelstaatsenator, krijgt zijn eigen bier. Een eerste beperkte voorraad van het brouwsel zal dit weekend kunnen gedegusteerd worden tijdens Oudegem kermis.

De verschillende bieren van de Dendermondse brouwerij Dilewyns zitten in de lift. Naast Vicaris wordt nu ook Quinto steeds populairder. En binnenkort lanceert de brouwerij ‘Het Bartje’. Een verhoging van de brouwcapaciteit drong zich dan ook op. Achter het huidige magazijn van 300 vierkante meter, komt een nieuw magazijn, met twee verdiepingen, elk goed voor zowat 450 vierkante meter. Daarbovenop komen er nog vier extra ketels om het bier te bewaren voor het gebotteld wordt.

etiketDilewyns wil zich de komende jaren ook toeleggen op de productie van bieren met een beperkte oplage. Naar aanleiding van Oudegem kermis lanceert de brouwerij zondag een eerste brouwsel. Het nieuwe biertje werd opgedragen aan SP.A-politicus Bart Van Malderen. Van Malderen is gemeenteraadslid sinds 2000 en boekte met SP.A in Dendermonde verschillende mooie verkiezingsoverwinningen. Van Malderen zetelt sinds 2006 ook in het Vlaams Parlement en leidt daar de SP.A-fractie. Recent werd hij door zijn partij ook voorgedragen als deelstaatsenator. Het bier moet volgens Dilewyns dan ook gezien worden als een eerbetoon aan een groot Dendermonds stadsman.

Het Bartje is een blond bier van hoge gisting met een warme, pittige afdronk en een bittere nasmaak. Volgens Anne-Cathérine Dilewyns, die samen met haar zus Claire de brouwerij runt, is dat laatste een subtiele verwijzing naar de periode dat Van Malderen als schepen deel uitmaakte van het Dendermondse stadsbestuur.

‘Het bereiden van een Bartje is geen sinecure. De ingrediënten worden geselecteerd op hun hardheid en karakter. Zo gebruiken we, naast de klassieke granen ook rode peper, Red Bull en kale Jonker. Bartje wordt onder zware druk gestoomd en is spontaan zelfgistend. We weten nog niet of hij verbetert met de leeftijd,’ besluit Dilewyns.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*