Nieuwe partij dingt naar de gunst van de Dendermondse kiezer

Nadat eerder al bekend raakte dat enkele leden van de Dendermondse Perskring bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op een lijst zullen staan, is nu opnieuw een nieuwkomer in het Dendermondse politieke landschap opgedoken. De KPP mikt resoluut op de onbevredigde kiezer. Dat verklapte één van de stichtende leden van de partij aan De Klaptand.

Hoewel de stembusgang van oktober 2018 nog veraf lijkt, maken de verschillende politieke fracties in Dendermonde zich nu al op voor wat een ongemeen spannende stembusslag beloofd te worden. Terwijl bij CD&V nog moet uitgemaakt worden wie lijsttrekker wordt, SP.A zich beraadt over een wit konijn en N-VA hoopt tegen 2018 nog niet verschrompeld te zijn tot een rozijn, dienen ook twee nieuwe spelers zich aan. Naast de Dendermondse Perspartij (DPP) wil immers ook de partij KPP naar de gunst van de kiezer dingen.

De Kleine Pietjes Partij (KPP) werd amper enkele weken geleden opgericht door enkele misnoegde politici die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen niet verkozen raakten. Wie precies deel uitmaakt van de nieuwe partij blijft voorlopig nog een goed bewaard geheim. Maar één van de oprichters van de KPP wilde anoniem wel enkele dingen toelichten aan De Klaptand.

‘Is uw Piet ook gebuysd?’

Zo zou de partij zich resoluut richten op de onbevredigbare kiezer. ‘Die doelgroep wordt gezien het huidige beleid steeds groter’, aldus de KPP-er. De partij zou naar de stembusgang trekken met de slogans ‘Size doesn’t matter’ en ‘Is uw Piet ook gebuysd?’. Het is nog niet uitgemaakt wie de lijst KPP zal trekken. ‘Het voorspel is nog bezig. Onze lidkaarten zijn nog niet eens klaar. We willen eerst onze ambities aflijnen vooraleer we onze mensen harde garanties kunnen geven omtrent een positie op onze lijst.’

Een aantal programmapunten van de nieuwe partij zijn wel al duidelijk. Zo wil de KPP van Dendermonde opnieuw een pietoreske stad maken en wil de partij op begrotingsvlak ook dat de stad beter op de kleintjes gaat letten. ‘Pietje precies is ons begrotingsmotto’, aldus de woordvoerder van de KPP.

De partij wil zich ook profileren op een aantal dossiers zoals de oversteek aan het Sas in Denderbelle en de nieuwe gevangenis. ‘In dossiers die de stadsgrenzen overstijgen moet het stadsbestuur het been stijver houden’, klinkt het in de kladversie van het partijprogramma. ‘Ook op de overlegmomenten met de omliggende gemeenten als Buggenhout en Lebbeke moet de stad zich harder opstellen en niet zo snel haar voorstellen terugtrekken.’

Breken met het verleden

De partij wil scoren met een andere kijk op de zaken. ‘Een groot wijsgeer zei ooit ‘het zijn niet de pietjes die te klein zijn, wel de vagina’s die te groot zijn”, aldus de woordvoerder van de partij. ‘We willen het stadsbeleid ook op die manier bekijken en radicaal breken met het verleden. Dendermonde verdient beter. Op welke manier maakt ons geen fluit uit.’

Hoewel de partij dus vooral bestaat uit politici die in de andere politieke fracties niet meer aan hun trekken kwamen, belooft de KPP in elk geval te zullen zorgen voor harde oppositie. ‘Wij hebben lang genoeg op onze pik laten trappen. Voortaan geen slap gelul meer’, klinkt het strijdvaardig.

Politicologen vinden het bijzonder moeilijk om de potentie van de nieuwkomer in de Dendermondse politiek goed in te schatten. ‘Het verleden leert ons dat kleine stadspartijtjes vaak een grote potentie hebben. Ik hoop echt dat de partij erin slaagt haar ambities hard te maken, maar ik vrees dat de kiesdrempel van 5cm voor de KPP te hoog gegrepen is’, zegt stadhuiswatcher Dave Sardinet.

ElioVolgens Sardinet is het alles of niets voor de KPP. ‘Ofwel haalt de partij vanuit het niets 5 zetels en rukt ze op die manier fors op in de Dendermondse politiek ofwel trekken de misnoegde politici opnieuw aan het kortste eindje’, aldus de Dendermondse politicoloog. ‘Maar dat de Dendermondse kiesstrijd razend spannend wordt, staat nu al als een paal boven water.’

Huidig burgemeester Piet Buyse laat via zijn woordvoerder alvast weten dat hij de naam van de nieuwe partij ongelukkig gekozen vindt. Een aantal prominente politici, zoals voormalig eerste minister Elio Di Rupo, betuigden met een simpel gebaar overigens al hun sympathie voor de KPP.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*