Nieuwe politieke partij in de maak

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zal een compleet nieuwe partij naar de gunst van de kiezer dingen. Dat vernam onze redactie uit betrouwbare bron.

De lokale verkiezingen van 2018 in Dendermonde kondigen zich nu al aan als ongemeen spannend. Het is een publiek geheim dat de coalitie tussen CD&V en SP.A na 2018 wellicht niet meer wordt verder gezet. Vooral bij CD&V zou er heel wat irritatie zijn over de ‘onbetrouwbare’ socialisten.

Volgens een prominent CD&V-lid zou men de socialisten na 2018 liefst voorgoed in de oppositie zien en wil de christendemocratische partij in 2018 gaan praten met N-VA en Open VLD over een Zweedse coalitie in Dendermonde. De combinatie CD&V, N-VA en Open VLD zou een ruime meerderheid hebben in de gemeenteraad, iets waar de socialisten alleen maar kunnen van dromen. Een coalitie met Groen lijkt alleen maar mogelijk als zowel SP.A en Groen hun stemmenaantal fors optrekken, wat gezien de lokale zwakte van beide partijen eerder onrealistisch is.

Maar mogelijk krijgt het Dendermondse linkse blok een onverwachte bondgenoot in de vorm van de DPP, een nieuwe Dendermondse politieke partij, die zich volgens onze informatie in 2018 zou aanbieden aan de kiezer. De Dendermondse Perspartij bestaat uit de leden van de Dendermondse Perskring en zou met een centrum-links programma naar de kiezer trekken. De lijst zou worden getrokken door Willy Van Damme, de eminence grise van het Dendermondse persgild. Nele Dooms, de femme fatale van de Dendermondse journalisten, zou de tweede plaats op de lijst krijgen, terwijl Marc Goossens lijstduwer zou worden.

Goossens, Van Damme en Dooms zijn de drie oprichters van de DPP en lieten zich inspireren door het feit dat steeds meer journalisten de stap naar de politiek zetten. Terzake-coryfee Dirk Sterckx (VRT) brak in 1999 het ijs door in te gaan op de vraag van Karel De Gucht om voor Open VLD naar Europa te trekken. In 2004 ging Ivo Belet (VRT) voor CD&V dezelfde richting uit. Op hetzelfde moment trok Marc Demesmaeker (VTM) voor de N-VA naar het Vlaams Parlement. De voorbije jaren doken onder meer Siegfried Bracke, Johan Van Overtveldt, Pol Van Den Driessche en Jan Becaus op in het parlement.

‘Wat op nationaal vlak kan, moet ook lokaal kunnen,’ aldus Goossens aan onze redactie. ‘Het idee stond na afloop van de jongste gemeenteraad in café Sint-Joris. Daar waren we nog even aan het nakaarten met enkele politici. Na de vijfde Duvel floepte ik eruit dat ik wellicht meer voorkeursstemmen zou halen dan de voltallige Groen-lijst samen. Daarop daagde Stijn Pluym me uit om de daad bij het woord te voegen en mij kandidaat te stellen.’

‘Omdat wij als journalist beter strikt neutraal blijven en dus beter geen lid worden van een bestaande partij, kreeg ik het idee om een eigen partij op te richten. Nele en Willy waren meteen enthousiast. En de rest is geschiedenis,’ aldus Goossens. ‘Omdat we sowieso elke gemeenteraad moeten bijwonen voor de krant, kunnen we beter het nuttige aan het onaangename koppelen (lacht) en eindelijk opnieuw wat vuur in de Dendermondse politiek brengen, want het was de voorbije jaren een makke bedoening.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*