Dwars door Dendermonde weert buitenlandse deelnemers

De winnaar van de stadsloop Dwars door Dendermonde op zondag 22 maart is een Belg. Dat staat nu al vast nadat de organisatie liet weten dat er dit jaar geen enkele buitenlandse deelnemer wordt toegelaten.

Het Oscar Romero-college en evenementenbureau Golazo organiseren op zondag 22 maart voor de zesde keer de stadsloop Dwars Door Dendermonde. De wedstrijd is traditiegetrouw de opener van de Argenta Running Tour en is voor heel wat sportievelingen de eerste loopafspraak van het seizoen.

Nadat de wedstrijd enkele lovende besprekingen kreeg in Runners World en op de loopblogs van onder andere The Guardian en The New York Times stonden de voorbije jaren steeds meer buitenlandse deelnemers aan de start. Vorig jaar kwamen naast een aantal Britten, Fransen en Amerikanen ook drie Ethiopiers, twee Liberianen, één Irakees en één Malinees genieten van het parcours en de schitterende sfeer in de Dendermondse binnenstad.

Dit jaar komen er wellicht geen buitenlandse deelnemers aan de start. Enkele buitenlandse reisorganisatoren kregen deze week van de organisatie van de stadsloop een e-mail met de mededeling dat geen enkele buitenlandse atleet startrecht kan krijgen in de zesde editie van de stadsloop. Een en ander is het gevolg van de ebola-epidemie die woedt in West-Afrika. De voorbije jaren stonden enkele atleten uit de zogenaamde ebola-landen in Dendermonde aan de start.

‘We willen absoluut vermijden dat de ebola-epidimie zich uitbreidt naar Dendermonde. Gezien de grote interesse in onze stadsloop vanuit bijvoorbeeld Liberia willen we dan ook geen enkel risico lopen. Rondspattende zweetdruppels verhogen immers de kans op besmetting,’ klinkt het bij de organisatie. ‘Op advies van onze juridische dienst hebben we beslist om het verbod niet te beperken tot West-Afrikanen. Dat zou immers te fel op discriminatie lijken.’

Inschrijven voor Dwars voor Dendermonde kan via de website van de Argenta Running Tour

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar
    Cornelius Kraaienbraaier

    De Ethiopiër van vorig jaar is terug naar huis gelopen zonder stoppen. De Irakees heeft een cementen pijp gevonden tegen de spoorlijn aan de Kalendijk en woont daar terwijl de Malinees al een klein jaar rondstruint in de buurt van het scoutsplein. Willen we aub een knuffelgroep oprichten om deze verloren zielen af en toe eens te bepotelen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*