Ontroerend eerbetoon aan Bart Van Malderen

De Dendermondse SP.A-fractie zette het voorbije weekend kopstuk Bart Van Malderen in de bloemetjes. Schepen van Sport Carine Verhelst zong onder meer een ontroerend eerbetoon aan Van Malderen.

Bij het begin van de legislatuur was binnen de SP.A afgesproken dat Van Malderen in 2014 het schepenambt van Niels Tas zou overnemen. Maar Van Malderen liet onlangs weten daar van af te zien om zich te kunnen concentreren op zijn werk als volksvertegenwoordiger. ‘Ik werd herverkozen en de partij duidde mij aan als deelstaatsenator in de hervormde senaat’, aldus Van Malderen in Het Laatste Nieuws. ‘Een mandaat als schepen is onverenigbaar met een mandaat als senator. Het is dus logisch dat Niels schepen blijft. Dendermonde verdient schepenen die zich volledig voor hun stad inzetten.’

Een mooi gebaar, vond de Dendermondse SP.A. Die wilde het kopstuk dan ook graag een keer extra in de bloemetjes zetten. Van Malderen werd het voorbije weekend in het grootste geheim naar JH Move in Oudegem gelokt, waar hem een warme ontvangst wachtte.

Op de tonen van ‘Rood’ van Marco Borsato kon Van Malderen zich met de grootste moeite door de menigte murwen. Op het podium gaf Van Malderen vervolgens als vanouds een bevlogen speech, waarin hij onder meer aankondigde dat de partij in 2018 opnieuw een gooi wil doen naar de burgemeesterssjerp in onze stad.

Onder luid gejuich van de aanwezigen sprak Van Malderen ook zijn vertrouwen uit in de nieuwe generatie Dendermondse socialisten. ‘We zijn gewapend voor de toekomst,’ klonk het strijdvaardig. Toen Van Malderen op het einde van zijn toespraak een gratis vat ‘Bartje‘ aankondigde, een verdoken sneer naar de afschaffing van het gratis-beleid door de nieuwe Vlaamse regering, kreeg de politicus een staande ovatie. Het was Van Malderen die zelf symbolisch het eerste glas tapte en overhandigde aan schepen Niels Tas.

In videoboodschappen brachten onder meer SP.A-voorzitter Bruno Tobback, John Crombez, Freya Van den Bossche en Villa Politica-presentatrice Linda De Win een toast uit op Van Malderen. Ook Norbert De Batselier, de voorganger van Van Malderen als SP.A-kopstuk, had mooie woorden voor de politicus. ‘Bart is net als ik een waardig lijsttrekker met voldoende Inzet. Hij had de ondankbare taak om in mijn voetsporen te treden. Gelukkig kan ook hij rekenen op een sterke side-kick. Tom Bogman is als het ware de Jean-Michel De Potter van Bart Van Malderen.

Het mooiste moment van de avond was echter het eerbetoon van schepen van sport Carine Verhelst. Die bracht in Ann Christy-stijl een ontroerende hulde aan de Dendermondse SP.A-fractieleider.

Het lied, op de melodie van De Roos, liet geen socialist onbewogen.

De integrale tekst van de lofzang

Men zegt van Bartje dat hij zacht is
heel erg lief maar nooit akkoord

Men zegt van Bart dat hij hard is
en zo vaak geen burger hoort

Men vindt hem
onbevangen
maar ik noem hem
redder in nood

Ik zeg dat Bart
als een bom is
wanneer hij speecht
als een despoot

Hij is het hart
zo rood en strijdbaar
nooit wankel
nee nooit broos

Hij is de droom
van alle vrouwen
of ze nu jong is
of een ouwe doos

Hij wacht op wie
hem doet mislukken
op wie zijn tapkraan leegt

Onzen Bart
zal nooit sterven
voor hij werkelijk heeft geleefd

En is de nacht
zo koud en eenzaam
duurt het wachten veel te lang
denk aan Bart
al gaat dat moeizaam
hij helpt jou onder lichte dwang

Denk dan aan zijn bittere woorden
zijn aangedikte speech
nog nooit werd Bart gehinderd
door een tractor of een fiets.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*