Klachten wegens openbare zedenschennis na Wildeman

Bij de lokale politie van Dendermonde zijn sinds donderdagavond verschillende klachten binnengelopen tegen de Gilde der Vrije Pijnders. Aanleiding is een flagrant geval van openbare zedenschennis tijdens De Wildeman.

Donderdagavond liepen zes leden van de Gilde der Vrije Pijnders de Wildeman. De Wildemanloop is een eeuwenoude traditie en gaat terug tot de veertiende eeuw, toen de pijnders als scheepslossers actief waren. Wie wilde toetreden, werd na een proefperiode als ‘wildeman’ door de stad gejaagd en moest zich bewijzen aan de hand van praktische proeven.

Dit jaar konden zes leden van de pijnders door de Wildeman te lopen een plaatsje bemachtigen bij de dragers van het Ros Beiaard, de hoogste eer voor elke Dendermondenaar. Nadat de borstkassen met (halal-)perensiroop werd ingesmeerd en het zestal werd bepluimd, legden de kandidaten met verve hun proeven af.

Maar blijkbaar kon niet iedereen de ontblote bovenlijven smaken. Vrijdagochtend liep bij de Dendermondse politie al de eerste klacht binnen. En sindsdien zijn er minstens 5 andere klachten ingediend. ‘Er wordt inderdaad geklaagd over de aanwezigheid van blote borsten tijdens de Wildeman. Dat er tijdens het evenement kleine kinderen aanwezig waren wordt door de klagers bovendien aanzien als een verzwarende omstandigheid’, bevestigt waarnemend korpschef Guy De Haes.

De Haes vermoedt dat de klachten vooral zijn ingegeven door jaloezie. ‘Een van de vrouwelijke klagers heeft letterlijk verklaard dat één van de Wildemannen een grotere cupmaat had dan zijzelf. De vrouw vroeg zich af of zij dan voortaan ook ongestrafd met ontbloof bovenlijf door de stad mocht lopen en schermde met het begrip discriminatie.’

Volgens De Haes is de kans klein dat het effectief tot een rechtszaak komt, al heeft hij wel begrip voor de argumenten van de klagers. ‘Of iets openbare zedenschennis is of niet, hangt vaak ook af van de context’, verduidelijkt De Haes. ‘Als een vrouw topless langs een kleuterschool loopt, is dat iets anders dan wanneer ze in een afgelegen park ligt te zonnen. ‘

Van discriminatie wil De Haes niet horen. ‘Mannen en vrouwen zijn gelijk voor de wet. Maar als een man in bloot bovenlijf door de stad loopt, zullen de meeste mensen dat misschien wel als ongepast ervaren, maar meer niet. Bij vrouwen ligt dat moeilijker en zou er waarschijnlijk wel gevolg aan worden gegeven. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de aantrekkingskracht van de Wildeman nog zou verhogen mochten er ook halfnaakte vrouwen meelopen. ‘

Fanny Biesemans, lokaal voorzitster van de SP.A, vindt niet dat de klagers spijkers op laag water zoeken. ‘We leven in de 21ste eeuw. Vrouwen uitsluiten van deelname aan bepaalde evenementen is niet meer van deze tijd. Ik hoop dat de pijnders binnenkort ook wildevrouwen toelaten en tonen dat ze meer zijn dan een mannenclubje dat elke gelegenheid te baat neemt om vergezeld van een fanfare door de stad te sloffen en toegejuicht te worden door de Dendermondenaren.’

Ook op het internet wordt intussen overigens lacherig gedaan over het incident. De fanpagina ‘De tetjes van Jern’ haalde op enkele uren tijd al honderden likes.

 

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*