Erotiek moet Dendermondse bib uit het slop halen

Schepen van cultuur Lien Verwaeren (CD&V) heeft groen licht gegeven voor een actieplan waarmee de Dendermondse bibliotheek het verlies van lezers een halt wil toeroepen. Dat blijkt uit een persbericht van de bibliotheek.

In 2013 besloot het Dendermondse stadsbestuur om de bibliotheekfilialen in de deelgemeenten te sluiten. Vanaf 1 januari 2014 bleven de deuren van de bibliotheken in Appels, Grembergen, Schoonaarde, Oudegem, Sint-Gillis en Baasrode dan ook dicht. Alleen de hoofdbibliotheek in het stadscentrum bleef open.

Twee jaar na de beslissing oogt de balans bijzonder negatief. In de bibliotheek kwamen sinds 1 januari minder bezoekers over de vloer en ook het aantal ontleningen liep fors terug. Zo werden in 2014 ruim 30.000 boeken minder uitgeleend dan in 2013 en liepen zowat 120 leden van de Dendermondse bib over naar de bib van Buggenhout. Hoewel de cijfers volgens Verwaeren enigszins moeten genuanceerd worden, werd er in de schoot van de bibliotheek toch een werkgroep opgericht die moest zoeken naar oplossingen om de negatieve trend te keren.

De werkgroep, onder leiding van bibliothecaris Liesbet Senepart, stelt onder meer voor dat de stad fusiegesprekken aanknoopt met Buggenhout en Lebbeke. ‘De gemakkelijkste manier om het lezersverlies te stoppen is de buurgemeenten en hun bibliotheken inlijven’, klinkt het in het voorstel. ‘Jammer genoeg moeten we er dan wel de inwoners van die gemeenten bij nemen. We begrijpen dat dit voor veel Dendermondenaren wellicht een onverteerbaar voorstel is.’

Ook voor het probleem van de bereikbaarheid van de bib voor mindermobielen werd een oplossing gevonden. ‘Net zoals dat in rust- en ziekenhuizen al gebeurt, willen we de bib naar de mensen brengen. Elke dag van de week zou een tot mini-bibliotheek omgebouwde bus van De Lijn een andere deelgemeente aandoen. Daar kunnen mensen dan in een selectie van ons aanbod komen snuisteren. Wie een minder populair boek wil, zal dat op voorhand kunnen bestellen. We zorgen dan dat het boek in de bib-bus aanwezig zal zijn’, klinkt het.

Verder wil de werkgroep ook het aanbod van de bibliotheek verder verdiepen. ‘Zo willen we nog meer erotische literatuur in de bib gaan aanbieden. We hebben al een ruim aanbod aan Fifty Shades Of Grey-achtige boeken, maar een lezersonderzoek heeft aangetoond dat de Dendermondenaar het iets pikanter en explicieter wil. En dus zullen we onze lezers op hun wenken bedienen. In onze leeszaal ligt binnenkort ook de Playboy en de Candy. Ook Hustler zou in ons aanbod worden opgenomen, terwijl we de anti-pornofilter op onze computers ook zullen weghalen.

Om de vernieuwing ook zichtbaar te maken, zal de bib ook enkele kleine verbouwingswerken ondergaan. ‘We gaan zorgen voor cabines waar onze erolezers in alle privacy van hun tijdschrift of boek kunnen genieten. We vragen onze lezers wel om hun eigen zakdoekjes mee te brengen’, verduidelijkt Senepart aan De Klaptand.

Naast een passende aankleding en een aantal prikkelende themastands zullen er elke donderdagavond ook ondeugende voorleesmomenten en peepshows worden georganiseerd. In het leescafé zou er op die momenten topless bediening zijn, terwijl een ander deel van de bib zou omgetoverd worden  in een darkroom. ‘De roze verlichting die nu al de buitengevel van de bib siert, zal op die momenten pas echt tot zijn recht komen’, zegt Senepart met pretoogjes.

Het enige mogelijke struikelblok voor de Dendermondse erobib wordt wellicht het personeel. ‘Om problemen met de politie te vermijden zullen we ons erotisch aanbod enkel na 22 uur ’s avonds ontsluiten. Minstens een deel van het personeel zal dus later moeten werken. Dat is wellicht een harde dobber omdat ze sinds vorig jaar al om 19 uur de bib konden sluiten en ze dus niets meer hoefden te missen van hun favoriete soaps’, vertelt Senepart, die desondanks hoopt op de goodwill van haar personeel.

‘Het is vijf voor twaalf voor onze bib. Als we lezers blijven verliezen zal de druk om kosten te besparen en het met minder personeel te gaan doen alleen maar toenemen’, gaat Senepart verder. ‘Ik zal de komende dagen individuele gesprekken hebben met het volledige personeel en aftoetsen wie van hen het ziet zitten om  de erotische afdeling te bemannen.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*