De vierde Dendermondse reus danst eindelijk op de Grote Markt

Indiaan, Mars, Goliath én Bart Jacobs, de vierde Dendermondse reus, zullen op zaterdag 14 november dansen op de Grote Markt. Dat heeft het Ros Beiaardcomité gelekt aan De Klaptand. Ze dansen ter ere van de federatiedag van de vereniging Reuzen in Vlaanderen. “Een natte droom wordt werkelijkheid”, klinkt het bij het comité.

De vereniging Reuzen in Vlaanderen ontving onlangs de Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed uit handen van de Minister van Cultuur en VRT-besparingen, Sven Gatz. Om die reden krijgt de federatiedag extra luister. Heel wat Vlaamse reuzengilden zullen bijvoorbeeld hun eigen reuzen meebrengen naar Dendermonde. Maar omdat Dendermonde zoals steeds de langste wil hebben, pakt de stad uit met bijkomende toeters en bellen. Niet alleen rukt de Ros Beiaardharmonie uit, ook de vier Dendermondse reuzen zullen de feestdag meer glans verlenen. En dat is een primeur! Nooit eerder dansten de vier reuzen tezamen.

Drie van de vier Dendermondse Grote Mannen.

Drie van de vier Dendermondse Grote Mannen.

Bij het Ros Beiaardcomité steken ze hun trots niet onder stoelen of banken. “Voor de allereerste keer zullen onze vier Grote Mannen samen rondjes draaien op de Grote Markt. De voorbije decennia kregen de Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath steevast een prominente plaats tijdens Katuit en de Ommegangen. Zij flaneerden door de straten, zij pirouetteerden op de Markt en pronkten aan de Hollandse Kazerne. Reus Bart werd daar niet bij betrokken omdat hij naar eigen zeggen ‘niet graag in the spotlight staat’. Nee, hij loopt al jaren gewoon incognito mee tussen de fakkeldragers, vlak voor de drie andere reuzen. Dat verklaart meteen waarom het gezichtsveld van toeschouwers die de stoet vanop afstand gadeslaan enigszins belemmerd wordt. Reus Bart heeft ook al gedanst op de Markt, hoor, maar dan in zijn eentje tijdens de Reuzenfuif of in de Sint-Joris. Bescheiden, afgezonderd, discreet, eerder anoniem… zoals we hem kennen. Maar nu hebben we hem dus kunnen overtuigen om wat meer bravoure aan de dag te leggen en mee onder de aandacht te komen. En hij heeft toegezegd.”

Bij de Gilde der Vrije Pijnders vallen ze compleet uit de lucht wanneer De Klaptand hen met dit heuglijke nieuws confronteert. De deken is formeel: “Het is niet de eerste keer dat het Ros Beiaardcomité ons verbaast met zijn ‘creatieve’ ideeën, maar dit lijkt bij voorbaat een slag in het water! Wie gaat die Reus Bart eigenlijk torsen? Ik in ieder geval niet, want ik sukkel met een serieuze dubbele hernia. En aan de andere Pijnders moet ik het ook niet vragen. Die claimen terecht dat om de tien jaar één gevaarte heffen al meer dan genoeg kans geeft op de ziekte van Bechterew, een chronische ontsteking van de wervelkolom. Misschien is dit dan wel een klusje voor de nieuwelingen, de Wildemannen.”

"Reus Bart aan katrollen? Moeilijk ziet dat er niet uit."

“Reus Bart aan katrollen? Moeilijk ziet dat er niet uit.”

Het comité hoont dit voorbehoud schamper weg. “We hangen die Reus Bart gewoon aan katrollen. De Pijnders kunnen hem dan bedienen als een ontzaglijke marionet. De Reus zal daar niet moeilijk over doen. Geloof me. Hij spreekt nooit tegen. Hij aanvaardt elk idee met de glimlach. Ik zag deze zomer het Franse collectief Royal de Luxe zijn reuzen door de Antwerpse straten zeulen d.m.v. zo’n touwensysteem. Erg moeilijk zag dat er niet uit. Onze stedelijke technische dienst flanst tegen zaterdag wel zo’n constructie in mekaar. Een kind kan de was doen.”

Wie dit schouwspel met zijn eigen ogen wil bekijken, zakt aanstaande zaterdag om 15 uur af naar de Grote Markt. Een uurtje later vertrekken alle reuzen weer richting hun respectieve hallen, stallen en loodsen. Wellicht is het Reus Bart die hen allemaal in zijn uppie één voor één naar huis draagt. Want zo is de reus: groot van gestalte, groots van hart.

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

2 comments

  1. Avatar

    Ik zou ook wel een dansje mee willen doen voor het volk.

  2. Avatar
    Zuster Grimbarda

    Tiens, en ik die dacht dat het Franki was… Vergeef me mijn dwaling, O Heer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*