Waarom Grembergen niet zonder stroom mag zitten

Dendermondenaars die de volgende maanden niet zonder stroom willen komen te zitten, zoeken best een woning in Grembergen. Dat blijkt uit het afschakelplan dat de provincie Oost-Vlaanderen en netwerkbeheerder Elia. bekend maakte.

Vorige week stelde minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) samen met de provinciegouverneurs het afschakelplan voor. Dat plan moet komende winter een blackout van het hele land vermijden. Als een stroomtekort dreigt, zullen verspreid over het hele land tijdelijk een aantal gemeenten van het stroomnet worden afgekoppeld. Zo’n afschakeling zou maximaal twee tot drie uur duren en zou meestal in de periode tussen 17 en 20 uur gebeuren.

In het plan (pdf) staat beschreven hoeveel stroomcabines per gemeente zullen uitgeschakeld worden bij een eventuele stroomschaarste. Maar een blik op de Dendermondse situatie doet toch wenkbrauwen fronsen. Van de 449 stroomcabines op Dendermonds grondgebied vallen er 50 buiten het afschakelplan. En 49 van die cabines bevinden zich in Grembergen. Slechts 1 cabine in Grembergen zit in het afschakelplan en dan nog in schijf 1, de allerlaagste schijf. De kans dat Grembergen zonder stroom zal komen zitten, is dus vrijwel nihil.

Dat blijkt ook uit de gegevens op de website van Elia. Op de pagina van Grembergen staat het klaar en duidelijk.

grembergen

Kwatongen beweren dat eerste schepen Leen Dierick, Kamerlid én energiespecialiste voor CD&V, achter de schermen zwaar heeft gelobbyd om haar gemeente bij een eventuele stroomafschakeling te sparen. Maar volgens Dierick zelf is daar niets van aan.

‘Komaan zeg, het is niet omdat ik binnen 4 jaar burgemeester wil worden, dat ik nu al bezig ben om de inwoners van Grembergen voor mijn kar te spannen. Het is puur toeval dat Grembergen buiten schot blijft. Maar ik kan niet ontkennen dat het me blij maakt,’ aldus Dierick.

‘In de eerste plaats voor de mensen van SK Grembergen: als we echt een strenge winter krijgen, kunnen zij hun nieuwe veldverwarming een keertje testen. Bij KAVD zal het electronische toegangssysteem blijven werken. En overal in ons dorp zal de kerstverlichting blijven branden. Stien en Ries vinden dat echt geweldig,’ aldus nog de schepen.

‘En ook voor mezelf is het belangrijk. Ik mag er niet aan denken dat ik mijn stijltang, trilplaat, crosstrainer en epileermachine zou moeten missen. Ik had zelfs al een keertje bij Greg Van Avermaet geïnformeerd of hij me in nood niet van stroom kon voorzien door op de rollen te rijden.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*