Verhuist Freya Saeys naar Dendermonde?

Het Lebbeekse Vlaams Parlementslid Freya Saeys verhuist binnenkort, op vraag van het partijbestuur van Open VLD, naar Dendermonde. Dat vernam De Klaptand in liberale kringen. Saeys moet de zieltogende Dendermondse afdeling van de partij er opnieuw bovenop helpen. ‘Dit is het beste voor Lebbeke’, klinkt het bij Saeys.

De Dendermondse afdeling van Open VLD is al enkele jaren één van de zorgenkinderen van Open VLD. Hoewel blauw traditioneel goed scoort in Oost-Vlaanderen, hinkt de Dendermondse afdeling een flink stuk achterop. Waar Open VLD in Lebbeke, Zele en Berlare vlot boven de 30 procent gaat, moest de partij in Dendermonde tevreden zijn met amper 10 procent. Met amper 3 fractieleden kan de Open VLD-fractie in de gemeenteraad dan ook nauwelijks iets klaar maken. En dus besliste het partijhoofdkwartier om tabula rasa te houden in de lokale afdeling.

‘We hebben de voorbije maanden een SWOT-analyse gemaakt van Open VLD Dendermonde’, vertelt voorzitster Gwendolyn Rutten aan de telefoon. ‘En die analyse was ronduit vernietigend. Het gebrek aan politiek inzicht, verfrissende ideeën en vooral aan charisma van de huidige fractie dreigt ons bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zuur op te breken. En dus drongen doortastende maatregelen zich op. Anders dreigen we in 2018 een score te halen die nog lager is dat het IQ van onze huidige fractie.’

Op het jongste partijbureau van de liberalen zou aan Vlaams Parlementslid Freya Saeys gevraagd zijn om de Dendermondse afdeling uit het slop te halen. De 31-jarige Saeys wordt gezien als een groot politiek talent. Bij de jongste verkiezingen voor het Vlaamse Parlement in 2014 sleepte de dochter van de Lebbeekse burgemeester François Saeys een zetel in de wacht. Als huisarts zetelt Saeys onder meer in de commissie Welzijn, waar ze zich onder meer liet opvallen met een conceptnota over nudging, de wetenschappelijk onderbouwde manier om mensen te helpen om gezonde keuzes te maken.

Hoewel Saeys officieel haar antwoord nog in beraad houdt, zou de politica volgens onze informatie geneigd zijn om de handschoen op te nemen. Saeys zou zich de voorbije dagen uitvoerig hebben geïnformeerd over de Dendermondse Open VLD en zou de bevestiging hebben gekregen van het feit dat niemand zichzelf met de Dendermondse fractie naar het front ziet trekken. In de verschillende analyses die Saeys te horen kreeg, kwamen elke keer opnieuw de woorden kleurloos, ongëinspireerd en politiek beperkt terug. De opdracht om het liberale gedachtegoed opnieuw toonaangevend te maken in Dendermonde zou Saeys dan ook enorm aanspreken.

‘Het beste voor Lebbeke’

Saeys zou een verhuis ook overwegen omdat ze op die manier de deur openzet voor een derde termijn als burgemeester voor haar vader François Saeys. De burgemeester liet zich onlangs, naar aanleiding van het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad, immers nog ontvallen dat hij ook na 2018 burgemeester wil blijven. Saeys zag zich gesterkt door de hoge score die zijn eigen inwoners hem gaven. ‘4,7 op 10 is voor mij grote onderscheiding’, aldus Saeys in de krant.

Freya zou de ambitie om burgemeester in Lebbeke te worden even in de koelkast zetten en op die manier een fikse familieruzie vermijden. ‘Dat ik geen burgemeester van Lebbeke wordt, is wellicht het beste voor Lebbeke’, klinkt het bij de politica.

Bovendien zou Open VLD door Saeys in de Dendermondse gemeenteraad te posten opnieuw aanknopen met de traditie dat er minstens één arts namens Open VLD in de gemeenteraad zit. ‘Het wordt tijd dat de Open VLD-fractie opnieuw wat aanzien krijgt. Dokters en advocaten hebben we nodig, geen uitbaters van telefoonwinkels’, zou Gwendolyn Rutten aan Saeys hebben gezegd.

Saeys moet ook de verjonging en vernieuwing van de partij belichamen. ‘We moeten daar niet flauw over doen: een mooie vrouw kan meestal wel rekenen op wat extra stemmen. Kijk maar naar die andere bekende politieke Freya of iemand als Zuhal Demir. Ik ben er van overtuigd dat Blauwe Freya zich in datzelfde rijtje kan zetten’, aldus Rutten nog.

Binnen de huidige Open VLD wordt gelaten gereageerd op de komst van Saeys. Gino Van der Vreken, de meest mediatieke van het trio Pluym-Hofman-Van der Vreken, zou een verhuis naar Lebbeke overwegen in de hoop dat men daar wel oren heeft naar zijn visie op het parkeerbeleid. Van der Vreken zou in Lebbeke op zoek zijn naar een geschikt pand voor zijn telecomwinkel.

 

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Pech achtervolgt de Dendermondse blauwsels. Het feest van de heropening van hun stamcafé is nog niet verteerd of daar komt de nieuwe uitbaatster zich al aandienen. Veel meer dan grote pinten tappen kan ze hier niet komen doen. Voor de rest zal ze hier toch alleen maar zatteklap horen. Gelukkig heet ze FREYA en misschien kan ze zorgen voor GROENE PINTEN die dan later door een BLAUWE minister moeten omgezet worden in een soort freyataks. Kortom, de zakken moeten vol tegen dat we d’eruit vliegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*