Termonde-Le Zoute in de maak

Tegen 2050 komt de Noordzee tot in Dendermonde. Dat blijkt uit een recente wetenschappelijke studie, gepubliceerd op de gerenommeerde website Nature. De impact van de stijging van de zeespiegel door de klimaatopwarming is dus veel desastreuzer dan tot nu werd aangenomen. Terwijl ernstige klimatologen wereldwijd over elkaar heen struikelen om apocalyptische taferelen te voorspellen, ontkurkt het Dendermondse stadsbestuur de champagne en laat het de ziltste Zeeuwse oesters aanrukken. “De toeristische en economische possibiliteiten vliegen ons nu werkelijk als gebraden kippen in de mond”, orakelt schepen van lokale handel, stadspromotie en middenstand Dieter Mannaert (CD&V).

“We weten met ons geluk werkelijk geen blijf. Wat een bof!” zegt Mannaert. “We scheppen niet alleen genoegen in de zondvloed die nadert, ook de timing is excellent. We hebben al meermaals bewezen dat we op korte tijd eigenlijk amper iets kunnen realiseren. Maar die deadline van 2050 creëert een welgekomen zee van tijd. En die zullen we maar al te graag vullen met eindeloos gepalaver, politiek getouwtrek en een eindeloze resem etentjes met potentiële partners”, wrijft hij zich al over de buik. “Om redenen van citymarketing herdopen we Dendermonde in Termonde-Le Zoute. Dat klinkt posh. Daarmee knopen we weer aan bij de franskiljonse bourgeoisroots die onze stad ooit zo groot hebben gemaakt. En ook puur praktisch: zonder Dendermonding, geen Dendermonde. Misschien is Dendermuide nog wel een optie. We nemen het mee.”

“De ideeën over wat met Dendermonde aan te vangen wanneer de zee tot hier komt, zijn er al in overvloed. We zitten daar echt in een flow. Eerst en vooral herstellen we de Oude Vismijn in zijn originele functie. Eindelijk krijgt die plek weer een duidelijk doel. Liever een hal vol vis dan drie man en een paardenkop. In dat verband maken we het Scheepvaartmuseum ook weer helemaal operationeel als haven, met vuurtorens op de Ola-site en aan de kerk van Schoonaarde. De visserij wordt een troef die we onverdeeld gaan uitspelen. Op de Grote Markt openen we een Vishuismuseum, gewijd aan de -tegen dan traditionele- Ommeganck van het Ros Zeepaard. Een concept waarop de eeuwige vernieuwers van het Ros Beiaardcomité in alle stilte broeden. Uiteraard zullen we de lokale horeca ook sterk stimuleren om een nieuwe delicatesse op de markt te gooien: zeepaardenworstjes in eigen nat.”

“Misschien kunnen we zelfs CD&V-collega Ilse Uyttersprot tot een krispeeterske verleiden en haar naar hier laten verhuizen om een gooi te doen naar de burgemeesterssjerp. ‘Burgemeester Uyttersprot van residentiële vissershavenstad Termonde-Le Zoute.’ Als dat geen titel is om van te watertanden, weet ik het ook niet meer. De torens van het Belfort en het Justitiepaleis zijn alvast onze joekels van lokazen om haar naar hier te krijgen.”

“In de binnenstad herstellen we de historische logica en zetten we enkele blunders uit het verleden recht. Uiteraard gaat de Oude Vest weer open voor schepen. En onze stoere, potige, forse, testosteronbommen van pijnders zullen zich weer van hun oertaak kwijten. Ze worden opnieuw lastdragende havenarbeiders. Etablissement ’t Peirt verbouwen we tot revuehal ’t Witte Peirt en de gedempte Dender wordt een evenementenpark voor grootse manifestaties, dat we King Beach dopen. Misschien slagen we erin om Tien om te zien vanonder het stof te halen en naar hier te krijgen. Zo’n tv-event in je binnenstad levert massa’s winst op. Je kan daar simpelweg niet op verlies draaien. En met Vanessa Chinitor, Coely en Gino Van der Vreken hebben we muzikaal-artistieke troeven in huis om u tegen te zeggen. De banken aan de Werf, ten slotte, worden casino’s. Die ingreep is het kleinst.”

“Wat we met de deelgemeentes gaan doen, weten we nog niet zo goed. Alle chique projecten komen natuurlijk in Termonde-Le Zoute zelf. Dat spreekt voor zicht, want grote vissen eten kleine vissen. De rest krijgt dan wel wat kruimels. We overwegen om in Oudegem ook een strandje aan te leggen voor het plebs. Een beetje ons Blankenberge, dus. Onze Plage Tatoeage.”

Het zeeniveau in 2050. “Wat een bof!”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*