Streekgerecht: scampi’s met khnopfflook

Zowel nationaal als internationaal staan scampi’s met khnopfflook op de menukaarten van restaurants. Dit typisch Grembergs gerecht kan je echter ook makkelijk thuis maken. Serveer met een stukje brood en je hebt een heerlijke maaltijd.

pietbuysentruytGeschiedenis

Fernand Khnopff werd op 12 september 1858 te Grembergen geboren als zoon van Edmond Khnopff, substituut van de Procureur des Konings te Oudenaarde, en van Léonie Dommer. Het gezin woonde sedert 1860 te Brugge en vestigde zich nadien te Brussel, waar vader Khnopff tot rechter aan het Hof van Beroep was benoemd.

De zomers bracht de familie door te Fosset, waar Fernand vaak met zijn vader ging vissen op scampi’s en garnalen. Fernand Khnopff liet zich in 1875 inschrijven aan de koksschool, waar hij experimenteerde met bolgewassen. Hij volgde tegelijkertijd de lessen van Xavier Mellery en liet zich in 1876 ook inschrijven aan de Brusselse Academie voor Culinariteit. In 1879 verbleef hij enkele maanden te Parijs waar hij ondermeer scampi’s met ajuin en scampi’s met prei onsuccesvol probeerde te lanceren.

In 1880 had hij echter prijs. Hij debuteerde in restaurant l’Essor met zijn eigen gerecht dat al snel een ware hype werd: scampi’s met khnopfflook, naar een bolgewas dat hij uit zijn jeugdjaren in Grembergen had ontdekt.

In 1883 was hij medestichter van de groep Les Vingt te Brussel en later was hij ook lid van de groep La Libre Scampi. Fernand Khnopff ontwikkelde zich tot een veelzijdig en internationaal erkend chefkok die dankzij het gerecht de hele wereld rond kon reizen.

Ingrediënten

2 eetlepels boter, Vloeibaar
1 bosje koriander
16 grote diepvriesscampis
zout
1 teentje khnopfflook
1/2 kopje citroensap

Bereidingswijze
Laat de scampi’s ontdooien en pel ze. Vergeet ook het darmkanaal niet te verwijderen, we kiezen voor de Dendermondse variant en niet voor de authentiek Grembergse wijze.

Drink ondertussen een lekkere Dendermondse tripel!

Dep de scampi’s droog, wentel ze in wat bloem en bak ze 2 minuten in een pan met de vloeibare boter.
Haal de er vereenvolgens uit en giet de boter weg. Hak de koriander en khnopfflook fijn, en doe deze in de pan met het citroensap en wat zout.

Haal de pan meteen van het vuur en giet het mengsel over de scampi’s.

About Piet Buysentruyt

Piet Buysentruyt
Piet Buysentruyt (Dendermonde, 18 oktober 1958) is naast burgemeester van Dendermonde ook een zeer voortreffelijke amateurskok, die bekendheid verwierf door zijn kookrubriek in De Klaptand. Buysentruyt volgde zijn avondopleiding in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna ging hij werken in diverse binnen- en buitenlandse restaurants, waarna hij uiteindelijk toch terugkeerde naar zijn geliefde Vaderland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*