Piet Buyse kandidaat prins carnaval

Burgemeester Piet Buyse heeft zich kandidaat gesteld voor de verkiezing van prins carnaval 2015. Dat zei Buyse in een eindejaarsinterview met De Klaptand.

Op zaterdag 31 januari kiezen de Dendermondse carnavalisten hun nieuwe prins carnaval. Naast Tom Verhulst en Nicky Penninger wil ook burgemeester Piet Buyse een gooi doen naar de titel.

Buyse kon zijn kandidatuur lang geheim houden, maar moet op een kleine maand voor de verkiezing nu toch naar buiten komen. Meteen ook een primeur, want voor de allereerste keer probeert een zittende burgemeester de scepter te bemachtigen.

Buyse is naar eigen zeggen erg gemotiveerd om de twee andere kandidaten Tom en Nicky forse tegenstand te geven. ‘Alle respect voor hun campagne, maar door de jaren heen zijn we het historische perspectief van carnaval uit het oog verloren. Carnaval is een katholiek feest, dus wie kan dat beter verpersoonlijken dat de belangrijkse christendemocratische politicus van de stad?,’ aldus Buyse.

‘Ik heb de indruk dat carnaval voor de meeste mensen gewoon een excuus is om twee dagen fors pinten te drinken. Voor mij mag het ietsje meer zijn,’ aldus nog de burgemeester, die op dit moment sleutelt aan zijn verkiezingsshow. ‘Daarin blik ik nog even terug op het voorbije jaar met de talrijke herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. Ik zal mijn liedjes zingen in een deel van het decor van Stad in As,’ gaat Buyse verder.

Buyse is zich bewust van het feit dat hij met een handicap begint aan de verkiezing, namelijk zijn gebrek aan contacten binnen het carnavalsmilieu. ‘Maar anderzijds ben ik ervan overtuigd dat de Dendermondse carnavalisten massaal zullen stemmen voor een prins met een flinke dosis grijze cellen. Iemand die verder kijkt dan de waan van de dag.’

In het carnavalsmilieu wordt de kandidatuur van Buyse alvast niet ernstig genomen. ‘Ik denk dat Piet gewoon ook een keer een pluim op zijn hoed wil,’ klinkt het in de carnavalhallen aan de Hemelstraat.

Een andere carnavalist vermoedt dat Buyse zelf prins wil worden om te vermijden dat de sleutels van de stad opnieuw verloren gaan. ‘Prins carnaval krijgt traditiegetrouw de sleutels van de stad voor enkele dagen. Vorig jaar raakten de sleutels echter verloren en kon niemand maandagochtend de stad uit.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*