Groen pleit voor evenemententaks in Dendermonde

Oppositiepartij Groen wil dat Dendermonde in navolging van de stad Boom ook een evenementtaks gaat heffen. Dat vertelde Groen-gemeenteraadslid Matthias Coppens aan De Klaptand.

Vorige week keurde de gemeenteraad van Boom een evenemententaks goed. Die houdt in dat organisatoren van zowel betalende als niet betalende evenementen vanaf minstens 5.000 deelnemers een taks moeten betalen per deelnemer. Voor evenementen van 5.000 tot 10.000 bezoekers bedraagt de taks 25 cent per deelnemer. Tot 30.000 bezoekers wordt dit 0,5 euro, tot 50.000 mensen 1 euro en boven de 50.000 aanwezigen wordt het 2 euro.

GROEN Matthias CoppensOppositiepartij Groen wil dat ook Dendermonde een dergelijke taks invoert. ‘Met de opbrengst van de taks zou de stad de hoge kosten voor de ordehandhaving en politiecontroles kunnen dekken,’ aldus Coppens. ‘Het spreekt voor zich dat de taks niet van toepassing is op evenementen met een grote regionale uitstraling zoals Katuit en de Ros Beiaardommegang, maar de politie moet ook opdraven bij andere activiteiten zoals Denderpop, Marktrock en de Dag van het Park,’ aldus Coppens.

‘Omdat de gezinnen door de besparingen van de Vlaamse en federale regering al genoeg getroffen worden, vinden wij het niet langer kunnen dat de belastingbetaler opdraait voor de ordehandhaving tijdens dergelijke evenementen. Daarom vinden we dat de taks er moet komen voor evenementen met meer dan 1.000 deelnemers’, besluit Coppens.

De dienst Feestelijkheden van de stad Dendermonde laat in een korte reactie weten dat na een diepgaand onderzoek en een grondige evaluatie is gebleken dat in Dendermonde geen enkel evenement voor de bewuste evenemententaks in aanmerking komt.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*