Matthias Coppens ging speciaal voor De Klaptand al even uit de kleren aan de zavelputten. Om onze jonge lezers niet voor het hoofd te stoten, bedekte Coppens zich wel gedeeltelijk met een handdoekje.

Ook Dendermonde krijgt naturistenzone

In navolging van Parijs, Barcelona, Berlijn en Munchen krijgt Dendermonde volgende zomer ook een zone voor naaktrecreatie. Dat vernam De Klaptand.

De gemeenteraad van Parijs heeft begin deze week het licht op groen gezet voor een naturistenpark in de Franse hoofdstad. Wellicht volgende zomer al kunnen naaktlopers terecht in het centrum van Parijs. De Franse hoofdstad gaat daarmee andere Europese steden zoals Barcelona, Berlijn en München achterna.

Als het van de Dendermondse afdeling van Groen afhangt, voegt ook Dendermonde zich op korte termijn bij de steden met een zone voor naaktrecreatie. Gemeenteraadslid Matthias Coppens zal binnenkort alvast een voorstel in die zin indienen.

‘Ik ben het naturisme zelf niet ongenegen’, stelt Coppens in een gesprek met De Klaptand. ‘Elke zomer trek ik verschillende keren naar de naaktstranden van Bredene of Cadzand. Het valt me telkens weer op hoeveel inwoners van onze Ros Beiaardstad ik daar tegen het naakte lijf loop. Ik ben er zeker van dat een naturistenzone ergens in onze stad meteen een succes zou zijn. Laat ons niet vergeten dat de meeste Dendermondenaren de voorbije jaren door het besparingsbeleid van ons stadsbestuur zo goed als uitgekleed werden.’

Coppens wijst er op dat naturisten in Dendermonde nog altijd stiefmoederlijk behandeld worden. ‘Er zijn weliswaar Dendermondse naturisten die zich al een keer relatief ongekleed op straat durven wagen. Maar wie met alleen maar een lange regenjas op bijvoorbeeld de Sint-Onolfsdijk loopt, wordt al snel gezien als een potloodventer en krijgt de politie achter zich. Een dergelijke repressie is een stad als Dendermonde onwaardig.’

Coppens ziet een aantal mogelijke locaties. ‘De Brusselse Forten zouden met hun ligging vlakbij het stadscentrum en het station uiteraard schitterend zijn. Maar ik ben me er van bewust dat zoiets moeilijk ligt omdat daar nu eenmaal voor jongeren op weg naar school passeren. De Zavelputten moeten dan weer wel kunnen. De buurtbewoners die er met hun hond gaan wandelen zijn het nu immers al gewend om af en toe een naakt koppeltje aan te treffen.’

Opvallend genoeg krijgt het voorstel van Coppens ook de steun van het Actiecomité Oud Klooster. Het comité verzet zich al jaren met alle mogelijke middelen tegen de komst van een nieuwe gevangenis aan het Oud Klooster. Een naturistenzone ziet het comité dan weer wel zitten. ‘Van de wanhopige pogingen van het stadsbestuur om de gevangenis in ons strot te rammen, zakt onze broek immers nu al af’, klinkt het bij een woordvoerder van het comité. ‘Een naturistenzone zou een mooie aanvulling zijn van de recreatieve mogelijkheden voor fietsers, lopers en wandelaars die onze buurt nu al heeft.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. Zuster Grimbarda

    Mag dat in den hof van ’t pensionaat?
    Ja?
    God zij dank…

  2. We gaan Dendermonde dan eens eindelijk op de kaart zetten. We zijn nog op zoek naar sponsors. Jammer dat die altijd zeggenschap krijgen in de verdere uitbating van het evenement, waar direct een stempel op wordt gedrukt. Dat zien we ook in de toeristensector waar je zonder speciaal lidmaatschap al bijna niet meer naar het strand kan. We willen juist, en dat is niet discriminerend bedoeld, de eigen bevolking een kans geven weer in contact te komen met zichzelf, en de natuur. Daar we de deelnemers moeilijk een shirt met reclame van ING kunnen laten dragen, naakt is naakt, is een stempel dan de enige oplossing, en voor de grotere abonnementen een tatoeage die je hele leven meegaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*