Nieuw politiereglement verbiedt zingen onder de douche

Het Dendermondse schepencollege stelt woensdagavond het nieuwe ontwerp van politiereglement voor in CC Belgica. De Klaptand kreeg de primeur en kon het nieuwe politiereglement al inkijken.

Politiereglementen regelen op gemeentelijk vlak aspecten van openbare orde en openbare veiligheid. Zo vindt u er bijvoorbeeld bepalingen in verband met geluidsoverlast, het maken van vuur, het privégebruik van de openbare weg, enz. Ook de veelbesproken Gemeentelijke Administratieve Sancties voor misdrijven zoals wildplassen, loslopende honden, hondenpoep, achterlaten van huisvuil en rijden op het parcours van de wekelijkse markt maken deel uit van het politiereglement.

Korpschef Paul Putteman is tevreden met het nieuwe politiereglement

Korpschef Paul Putteman is tevreden met het nieuwe politiereglement

Het vorige politiereglement dateert uit 2011. Dendermonde haalde destijds de nationale pers met de GAS-boetes voor belletje trek en het zingen van zedenschennende liederen in het openbaar. Gezien de veranderde maatschappelijke context was het politiereglement echter aan vernieuwing toe.

Het schepencollege en de lokale politie werkten de voorbije maanden een grondige update van het politiereglement uit. ‘Een politiereglement mag de verzuring niet in de hand werken’, vindt korpschef Paul Putteman. ‘Maar we willen er wel voor zorgen dat allerlei overlast in onze stad tot een minimum beperkt wordt. Onderzoek heeft immers aangetoond dat de inwoners van onze stad de strijd tegen overlast belangrijk vinden.’

Enkele krachtlijnen uit het nieuwe politiereglement:

Er komt een verbod op lachwekkende snorren en vleeskleurige leggings. Vrouwen mogen in Dendermonde voortaan ook geen broek meer dragen, tenzij ze meer dan 70 kilo wegen. Mannen daarentegen mogen geen strapless jurk dragen. Het is in de toekomst ook niet langer toegestaan om te vissen in pyama of om zich in zwembroek in het openbaar te vertonen. Vrouwen die meer dan honderd kilo wegen mogen bovendien niet langer paardrijden in korte broek.

Luier voor paarden

Ook dierenwelzijn krijgt een centrale plaats in het nieuwe politiereglement. Wie een muizenval wil plaatsen, moet voortaan over een jachtvergunning beschikken. Verder komen er onder meer GAS-boetes voor wie een koe blinddoekt, een paard laat struikelen, een hond iets aanleert of vissen vangt met een lasso.

Ook het mishandelen van oesters en het nabootsen van dieren wordt in het nieuwe politiereglement aan banden gelegd. Wie een krokodil vastbindt aan een brandkraan riskeert een GAS-boete van 150 euro. Ook het dronken voeren van vissen of olifanten zal zwaar bestraft worden.

Op het vlak van verkeersveiligheid komt er onder meer een verbod op het achteruitrijden met de auto. Kippen en eenden mogen ook niet langer de straat oversteken, terwijl alle huisdieren voortaan ’s nachts moeten uitgerust zijn met een achterlicht. Paarden die zich op de openbare weg begeven, moeten ook een luier dragen.

Mannen mogen vrouwen één keer per maand slaan

De Dendermondse politie zal ook strenger optreden tegen wie zingt onder de douche. Ook wie in het openbaar zijn neus snuit riskeert op de bon geslingerd te worden. Soep slurpen, op straat niezen, in het openbaar gorgelen en vals zingen zijn eveneens verboden. Eenden mogen na 22 uur ’s avonds ook niet meer kwaken, terwijl kippen voortaan hun eieren moeten leggen tussen acht uur ’s morgens en vier uur ’s middags.

Dendermondse mannen mogen hun vrouw voortaan maar één keer per maand slaan, behalve als het gebeurt met een stok die niet dikker is dan hun duim. Vrouwen mogen ook niet langer de post van hun man openen. Om ‘rokkengluurders’ geen kans te geven, mogen vrouwen ook geen blinkende leren schoenen meer dragen. Vrouwen die make-up willen dragen moeten daarvoor een vergunning aanvragen.

Knoflookgeur

Ook bezoekers van CC Belgica en Cinema Albert worden in bescherming genomen. Zo komt er een verplichte ademtest voor de bezoekers van de Dendermondse cultuurtempels. Al wie knoflook heeft gegeten wordt voor een periode van vier uur de toegang ontzegd.

Om de openbare orde te handhaven mogen holebi’s-koppels voortaan niet meer hand in hand lopen. Het is voortaan ook verboden langer dan één seconde te zoenen. Op zondag zou er zelfs een algemeen kusverbod komen. Ook het kussen van slapende vrouwen wordt verboden.

Middenstanders mogen etalagepoppen voortaan alleen nog omkleden in een afgeschermde ruimte of in een etalage met bedekt raam. Seks in een auto is enkel toegestaan als de auto zich op de eigendom van één van de partners bevindt. Ook het ontmaagden van maagden wordt overigens verboden op Dendermonds grondgebied.

Om het imago van de stad niet te schaden mogen inwoners van Dendermonde voortaan ook niet meer fronsen of somber en depressief kijken. Om dezelfde reden is het ook verboden auto’s te wassen met oud ondergoed.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*