GAS-boete voor Orde der Stalhouders

Dit weekend maakte het Peird van den Halt na jaren van afwezigheid opnieuw zijn opwachting in de bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde. Maar de Orde der Stalhouders blijft achter met een wrange nasmaak.

In november vorig jaar riepen een twintigtal enthousiastelingen uit Sint-Gillis de Orde der Stalhouders in het leven. De Orde wilde het Peird van den Halt nieuw leven inblazen nadat het paard jaren geleden verdwenen was uit de Bloemencorso.

Het voorbije weekend maakte het Peird zijn comeback in de straten van Sint-Gillis. Onder luid applaus van de toeschouwerde steigerde het ‘Ros Beiaard van Sint-Gillis’ verschillende keren. Dat gebeurde onder begeleiding van drumband Kreaboem, dat speciaal voor de gelegenheid een nieuwe Paardenparade speelde.

Voor de stalhouders was het een emotioneel moment. ‘We hebben een heel jaar gewerkt, met bloed, zweet en tranen om het Peird van den Halt weer aan de corso te laten deelnemen. We zijn trots dat dit gelukt is. Dat het ook nog eens op veel bijval kan rekenen bij de toeschouwers maakt ons nog gelukkiger. Hopelijk is hiermee een nieuwe traditie opgestart, en zal het Peird vanaf nu elk jaar weer door Sint-Gillis lopen’, aldus Tony Callaert van de Orde der Stalhouders in Het Laatste Nieuws.

stront

Deze foto vormt het sluitende bewijs van de overtreding door de Orde der Stalhouders.

Vanmorgen kreeg de Orde der Stalhouders echter een GAS-boete wegens sluikstorten in de bus. De Dendermondse GAS-ambtenaar had op het voetgangersbrugje aan het Saske immers uitwerpselen aangetroffen die ‘enkel van het Peird van den Halt konden zijn’.

Bij de Orde wordt ook bevestigd dat hun paard inderdaad zijn gevoeg deed op het brugje. ‘We zijn zondagavond rond een uur of acht nog een keer met ons Peird naar de Grote Markt getrokken, maar omdat alle café’s dicht waren, zijn we vrij snel teruggekeerd naar Sint-Gillis. Bij het terugkeren kon ons paard zich niet meer ophouden. Nog meer dan bij mensen geldt bij dieren het principe ‘aje moe kakn, moe je kakn‘, aldus Callaert.

‘Omdat niemand van ons een zakje bij had dat groot genoeg was om de drol in kwestie op te ruimen, zijn we gewoon doorgereden. Misschien zijn we daarin fout geweest. Maar dat we daar nu een GAS-boete voor krijgen vind ik ferm overdreven. Kan men ons niet gewoon een alternatieve straf geven, zoals meelopen in Baasrode Carnaval?’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*