Exitstrategie: Oude Vest wordt drive-inwinkelstraat

Stilte voor de storm in de Dendermondse binnenstad. De lokale middenstanders zijn druk in de weer met de voorbereiding van de heropening van hun winkels op 11 mei. Ze vegen het trottoir en zemen de ramen. Maar voor de rest is er weinig tot geen volk op straat. Vergelijkbaar met een gemiddelde donderdagavond in de zomer, dus. “Daarom zetten we alles op alles om de door de overheid getergde, gepeste en vernederde consument zo snel mogelijk naar ons winkelkernhart te lokken”, ziedt schepen van Lokale Economie Dieter Mannaert (CD&V). “De Oude Vest wordt een drive-inwinkelstraat, op maat van de gewone man.”

Een duidelijk geagiteerde – maar kennelijk licht verkouden, wegens een storende en niet-aflatende kuch en parelende zweetdruppels op het voorhoofd – Mannaert zet de puntjes op de i: “Die coronahoax heeft ons nu écht wel lang genoeg gewurgd. We kunnen ons niet langer laten gijzelen door de infantiele angst voor een groteske verkoudheid. Hier en daar gaat er wel een eenzaam, vergeten oudje de pijp uit in een rusthuis, maar door de band is de hysterie rond die lichte griep serieus overroepen. Spreek met een gemiddelde verpleegkundige en die zal u bevestigen dat er van die hele heisa weinig te merken valt in onze ziekenhuizen. Daarom kan en moet onze lokale economie weer centraal staan. De sossen en de groenen proberen politiek garen te spinnen uit de actuele solidariteitsgolf, maar daar moet ik eens goed om lachen. It’s the economy, stupid!”

“Extreme tijden schreeuwen om drieste maatregelen! Dat wist Hippocrates een goeie 2000 jaar geleden ook al. Ik treed graag, maar bescheiden in zijn voetsporen. We moéten de consumeerdrift aanwakkeren, we moéten janlul het geld uit de zakken slaan en laten kopen, inslaan, verwerven en aanschaffen. Toch moeten we die koopdrift in goede banen leiden. Daarom schrap ik in één haal al die linkiewinkie-aanpassingen van de binnenstad. Wat zijn we met wandelpaadjes, kreekjes, boompjes en nestkastjes in onze winkelstraten? Die mezen stikken toch allemaal, blijkbaar.”

“Nee, koning auto moet terug de stad in”, gaat Mannaert onverdroten verder. “Mensen moeten kunnen parkeren vlak voor de winkel van hun keuze. Daarom verplicht ik een drive-insysteem. De consument laat zijn bolide stationair draaien, pikt zijn bestelling op of laat het in de koffer zetten door een onderbetaalde stagiair, betaalt contactloos en rijdt dan een paar meter verder voor de volgende aankoop. Voor zwakke weggebruikers en gehandicapten is er in dit opzet even geen plaats, maar het doel heiligt de middelen. Maar goed ja, die kunnen toch amper boodschappen transporteren, dus die groep is verwaarloosbaar. Je haalt daar geen winst uit. Als die voertuigen maar ver genoeg uit mekaar parkeren, zie ik geen probleem. ‘Hou 1 peirt afstand’, dat de leuze van #dendermondetegencorona. Duidelijker kan niet. Zorg dat er plaats is voor een vehikel.”

“De enige graten die ik in deze regeling zie is de broodnodige mentaliteitswijziging. De afgelopen weken hebben we allemaal gezien dat mensen niet voor zichzelf durven op te komen. Iedereen blijft hoffelijk, laat een ander voor, graait amper, houdt zich begripvol aan de maatregelen, maakt geen onnodige verplaatsingen. Of we de winkelbezoekers zo assertief zullen krijgen dat ze ondanks hun schroom toch hun parkeerplaats vlak voor de handelszaak durven op te eisen, valt nog te bezien. Dat is hier immers niet de gewoonte. En al zeker niet op de Oude Vest.”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*