Exclusief: Van Avermaet over de laatste 100 meter van zijn Tourzege

Twee dagen nadat Greg Van Avermaet de Tour verliet, doet hij exclusief bij De Klaptand het verhaal van de laatste 100 meter van de rit naar Rodez, waar hij groene trui Peter Sagan klopte in de spurt.

Een landgenoot die een Tourrit wint, we hebben er twee jaar moeten op wachten. En dat het dan ook nog nota bene Greg Van Avermaet is die in de roos mikt, maakt het allemaal nog net iets specialer. De 30-jarige Waaslander woont immers in Grembergen en reed een knappe Tour met verschillende ereplaatsen én een knappe zege in de rit naar Rodez.

Op de fors hellende finishstrook in Rodez nam hij vrijdag vlot de maat van groene trui Peter Sagan. Al kwam Sagan op het einde nog sterk opzetten en moest Van Avermaet alles uit de kast halen om de zege veilig te stellen.

‘Die laatste 100 meter waren een hel’, aldus Van Avermaet aan De Klaptand. ‘Ik voelde Peter Sagan meter voor meter dichter schuiven en vreesde dat ik alweer naast de hoofdprijs zou pakken. Tot ik opeens moest denken aan het sportgala van de stad Dendermonde van vorige maand. De drie bezen die ik daar kreeg van eerste schepen Leen Dierick als sportman van het jaar in gedachten, perste ik nog even alles uit mijn kuiten. Het vooruitzicht op drie nieuwe bezen van Dierick bij het volgende sportgala in juni volgend jaar heeft me als het ware over de streep gestuwd.’

‘Ik draag mijn zege dan ook graag op aan Leen. Zij is niet alleen mijn grootste fan, maar ook een innemende persoonlijk. Een politica die het beste voorheeft met haar stad. Ik vond het dan ook bijzonder sneu dat ze op het sportgala werd aangekondigd als Hilde Dierickx. Hopelijk kunnen mijn overwinningsbloemen die pijn een beetje verzachten’, aldus Van Avermaet.

Volgens Van Avermaet probeerde Peter Sagan het spel smerig te spelen. ‘Hij zat voortdurend ‘Carine Verhelst’ te roepen in een poging om mij te destabiliseren, maar dat is hem dus niet gelukt. Sagan was blijkbaar niet op de hoogte dat ik Carine een sympathieke madam vind en dat ik voor haar graag nog een tandje bijstak.’

Van Avermaet mag zich binnenkort overigens aan een feestelijk onthaal verwachten in zijn thuisstad. Al is er nog altijd discussie over welke stad Van Avermaet mag opeisen. Terwijl de Hammenaren Van Avermaet als inwoner van Hamme en zelfs Kastel zien, zien ze dat in Grembergen, schepen Dierick voorop, wel even anders. ‘Greg is van mij, euh, ons’, aldus Dierick.

De Grembergse politica pleegde de voorbije dagen overigens al druk overleg met burgemeester Piet Buyse en schepen van Sport Carine Verhelst over de publieke ontvangst van Van Avermaet. ‘Die volgt wellicht pas binnen enkele weken zodat Greg eerst kan genieten van zijn eerste weken als vader.’

Wellicht krijgt Van Avermaet een eigen praalwagen tijdens Katuit en zal hij op die manier door de stad worden gereden. Vlak voor de apotheose van Katuit op de Grote Markt, zal Van Avermaet feestelijk in de bloemetjes worden gezet en krijgt hij zijn gewicht in kopvlees. Op termijn zou Van Avermaet ook een gedenkplaat krijgen aan café De Sloef in Grembergen.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Cornelius Crayenbrayer

    Het wordt een wel heel bijzondere Katuit met op aanvraag van Leen de “Danse macabre” van Saint Saëns op de beiaard en nog voor de reuzen op de markt arriveren een spurtje tussen Leen en Carine met als prijs drie kussen van Van Avermaet… Verboden Carine van de rechtse naar de linkse afsluiting te drummen, ze is er al! Non bis in ibidem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*