Eddy Del White wordt cultureel ambassadeur Dendermonde

De Lebbeekse dj Andre De Witte, beter bekend als Eddy Del White, verhuist binnenkort naar Dendermonde. Dat vernam De Klaptand uit goede bron.

Wie Eddy Del White – eigenlijk Andre De Witte – niet kent, woont niet in de regio. Van Sint-Lievens-Houtem tot Opdorp luistert hij al jarenlang allerlei feesten op. Del White riep zichzelf al verschillende keren uit tot wereldrecordhouder dj met de langste staat van dienst. De honderden optredens die Del White de voorbije jaren deed bezorgden hem een cultstatus tot ver buiten de Denderstreek.

Del White heeft zijn thuisbasis in Denderbelle, maar zou binnenkort zijn intrek nemen in de serviceflats op de Oude Vest. ‘Ik werd door het stadsbestuur gevraagd om naar Dendermonde te komen wonen,’ bevestigt Del White aan De Klaptand. ‘Ik heb lang getwijfeld, maar toen de stad Dendermonde mij een serviceflat aanbod op de Oude Vest, ben ik toch voor de druk gezwicht.’

Volgens Del White kwam het stadsbestuur bij hem terecht in de zoektocht naar een cultureel ambassadeur voor de stad Dendermonde. Dat werd overigens ook door een bron binnen het stadsbestuur aan De Klaptand bevestigd.

‘De voorbije maanden boog een commissie onder leiding van schepen van cultuur Lien Verwaeren zich over een lijst met mogelijke culturele ambassadeurs voor de stad Dendermonde,’ aldus een bron dichtbij het dossier. Zo’n culturele ambassadeur moet twee jaar lang de stedelijke ambities met betrekking tot democratie, diversiteit, duurzaamheid en dienstverlening mee helpen realiseren en bijdragen tot het versterken van de gemeenschapsvorming in en de fierheid van de stad.

De verschillende namen die de revue passeerden werden telkens weer om verschillende redenen van tafel geveegd. Nikolas Van der Veken van Janez Detd vond men bijvoorbeeld ‘te alternatief’, terwijl schrijfster Patricia De Landtsheer dan weer ‘te onbekend’ was. Acteur en radiostem Kurt Rogiers was volgens de commissie ‘te commercieel’, terwijl acteur Herman Verberckmoes liet weten zich liever met zijn schapen bezig te houden. Peter De Caluwe, intendant van De Munt, liet dan weer weten dat hij geen tijd had om de functie met waardigheid in te vullen.

Omdat na de beraadslaging niemand meer van de longlist overbleef, ging men over de gemeentegrenzen kijken. Op die manier kwam men vrij snel bij Eddy Del White terecht, na de chocolade van Callebaut en Wieze Tripel het bekendste exportproduct van die gemeente. Na wekenlange geheime onderhandelingen zou Del White deze week dan toch hebben ingestemd met het voorstel van de stad Dendermonde.

Del White krijgt niet alleen een serviceflat. Hij wordt ook resident-dj van alle evenementen die de stad Dendermonde organiseert. Zo zal Del White voortaan de plaatjes draaien na afloop van Katuit en de Ros Beiaardommegang. Del White zal zondag officieel worden voorgesteld als cultureel ambassadeur tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de stad Dendermonde.

In een eerste reactie liet Dimitri Beeckman, cultuurbeleidscoördinator van de stad Dendermonde, weten dat de transfer van Del White de belangrijkste investering in cultuur is die de stad Dendermonde de afgelopen vier jaar heeft gedaan. Beeckman wijst tevens op het belang van gezaghebbende culturele figuren voor een stad, die een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor een bevolking.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*