stefaan

Vlaams Belang: ‘Blijf met uw handen van mijn Piet’

De Dendermondse afdeling van Vlaams Belang gaat zondag op een ludieke manier actie voeren tijdens de intrede van Sinterklaas in Dendermonde. Dat maakte de partij bekend in een persbericht.

Nadat het debat over Zwarte Piet de voorbije jaren vooral in Nederland werd gevoerd, is de discussie nu ook naar ons land overgewaaid. Movement X, burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, overhandigde vorige week een ingebrekestelling aan het Antwerpse stadsbestuur.

De beweging wil een neutrale Piet, zonder racistische elementen. ‘We hebben met de traditie van Sinterklaas op zich ook geen probleem en evenmin met het feit dat hij helpers heeft, alleen vragen we ons af waarom zij er als een karikatuur van onze zwarte medemens moeten uitzien,’ klinkt het bij Movement X. Ook het Centrum voor Racismebestrijding steunt de actie.

Reden genoeg voor Vlaams Belang om een tegenoffensief op te starten. Terwijl de partij op nationaal vlak een wetsvoorstel voorbereid dat gemeenten verplicht uitsluitend zwarte of donkerbruine Pieten op te voeren bij de intocht van Sinterklaas, gaat de lokale afdeling van Vlaams Belang de komende dagen haar standpunt kenbaar maken.

Vanaf vrijdag zullen op een aantal strategische plaatsen in de stad Vlaams Belang-affiches verschijnen. Daarop zien we voormalig kopstuk Stefaan Van Gucht, geschminkt als Zwarte Piet, met de slogan ‘Blijf met uw handen van mijn Piet’. De affichecampagne is de voorbode van een grotere actie zondagnamiddag.

Dan zullen een tiental Vlaams Belangers, verkleed als Zwarte Piet, de Sint en zijn knechten begroeten wanneer ze de Grote Markt opgereden worden. Kinderen zullen zich in een schminkstand kunnen laten zwart schminken om op die manier hun sympathie voor de knechten van Sinterklaas te uiten. Tegelijkertijd zullen sympathisanten van de partij mensen vragen een petitie te onderteken die het wetvoorstel van de partij moet ondersteunen.

Op lokaal vlak pleit de partij voor een extra artikel in het politiereglement dat bepaalt hoe Zwarte Piet er moet uitzien. Volgens de tekst die volgende week op de gemeenteraad wordt besproken moet een Zwarte Piet ‘een egaal zwart of donkerbruin gezicht hebben, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en gekleed gaan in een fluweelachtig pak met pofbroek en een hoofddeksel dragen met een gekleurde veer.

De partij besluit het persbericht met de boodschap dat het het kinderfeest absoluut niet wil verstoren. ‘Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en dat moet ook zo blijven. De mythische figuur van Zwarte Piet maakt daar deel van uit. Het is dan ook betreurenswaardig dat de slinger van de politieke correctheid te ver doorgeslagen is en extremisten de oorlog hebben verklaard aan de zwarte kindervriend.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>