c598926732a1e7d7faad46a9fe133e01Y29uZG9vbSwgaW50ZXJlc3NhbnRlIHdlZXRqc2VzLCBjb25kb29tIGFhbiBkZSB3YXNsaWpuLmpwZw==

Verko gaat ook condooms gescheiden ophalen

Afvalintercommunale Verko begint nu ook met de gescheiden ophaling van gebruikte condooms. Dat verklapte directeur Kris Verwaeren aan De Klaptand.

Vanaf volgende week maandag zal de afvalintercommunale Verko ook gebruikte condooms gescheiden ophalen. Inwoners van het werkingsgebied van de intercommunale kunnen hun gebruikte rubbertjes voor ophaling aanbieden in de roze zak, een nieuw type vuilniszak dat sinds kort verkrijgbaar is bij de stadskas in het Administratief Centrum, in de verschillende supermarkten in de Dendermondse deelgemeenten en op het containerpark in Appels.

Condooms belanden nu meestal in het toilet of in de gewone gele huisvuilzakken voor restafval. In het eerste geval belanden de condooms in het rioolwater en bestaat de kans dat een ophoping van condooms waterzuiveringsinstallaties naar de vaantjes helpt. Condooms die in het restafval terecht komen, komen in de verbrandingsoven of op een stortplaats terecht. Maar ook daar vormen ze een gevaar voor het milieu. Niet alleen duurt het jaren vooraleer de condooms volledig zijn afgebroken door het milieu, in de buurt van stortplaatsen werden de voorbije jaren ook al verschillende keren dode vogels aangetroffen die gestikt waren in een condoom.

Reden genoeg voor Verko-directeur Kris Verwaeren om tot actie over te gaan. Binnen de intercommunale werd een werkgroep opgericht die de mogelijkheden om condooms te recycleren moest onderzoeken. Omdat geen enkele bestaande werkwijze een bevredigend resultaat gaf, besliste Verko om zelf aan de slag te gaan. Het Research & Developmentteam van Verko ontwikkelde de voorbije maanden een op maat gemaakte high-tech recyclagelijn in het Verko-hoofdkwartier in Appels. In die installatie zullen vanaf 1 mei elke dag duizenden condooms een verlengde levensduur krijgen.

Dendermondse spitstechnologie

‘Onze installatie is werkelijk uniek in de wereld’, vertelt Verwaeren tijdens een exclusieve rondleiding die de redactie van De Klaptand kreeg. ‘Dit is Dendermondse spitstechnologie, ontsproten aan het brein van twee van onze werknemers. Ik hoef u niet te vertellen dat we als bedrijf hier reuzetrots op zijn.’

Het recyclageproces is vrij eenvoudig. ‘De vuilniswagen met roze zakken wordt gelost aan het begin van de installatie. Vervolgens worden de zakken stuk per stuk door ons personeel leeggemaakt. Gebruikte condooms komen op de lopende band terecht. Eventueel ander afval gaat via een andere transportband naar de verbrandingsoven’, aldus Verwaeren.

‘Vanaf dan verloopt alles automatisch. In een eerste deel van de installatie worden de condooms leeggezwierd zodat er geen resten van sperma of vaginaal vocht meer achterblijven. Die stoffen worden wel opgevangen en later gebruikt om bioafbreekbare Tec7 te maken. Na het zwieren worden de condooms met heet water gewassen.’

Om de condooms in optimale omstandigheden te laten drogen werd er langs de buitenzijde van de Verko-gebouwen een gigantische waslijn opgehangen. ‘Uit onderzoek is gebleken dat het machinaal drogen van de condooms nefast is voor de kwaliteit van de rubbertjes. Uit veiligheidsoverwegingen opteren we daarom voor het klassieke drogen in de wind,’ aldus nog Verwaeren.

‘Zodra de condooms voldoende droog zijn worden ze van de draad gehaald, binnenstebuiten gekeerd en volautomatisch opnieuw verpakt. Nadien worden ze in familieverpakkingen van 24 stuks aangeboden in De Kringloopwinkel. Uiteraard kunnen de condooms ook betaald worden met ecocheques’, besluit Verwaeren.

Verwaeren beseft dat er ongetwijfeld buurtbewoners zullen klagen over de visuele hinder die de nieuwe recyclagelijn met zich meebrengt. ‘Ik besef dat het niet altijd een fraai zicht zal zijn. Al denk ik wel dat de visuele hinder niet groter is dan bij een doorsnee kunstwerk van pakweg Arne Quinze of Berlinde De Bruyckere. Maar goed, alle buurtbewoners ontvangen binnenkort een bon voor een gratis doos condooms.’

Condooms met kopvleessmaak

Dat condooms gerecycleerd worden is overigens niet nieuw. In China worden gebruikte rubbertjes al langer illegaal verwerkt tot rubberen armbandjes, haarbanden en decoratieve elementen in kleding. Artsen hebben in het verleden al gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen. Vrouwen en meisjes die de goedkope haarbanden gebruiken en wellicht in de mond nemen terwijl zij ‘s ochtends hun haar opsteken, kunnen geïnfecteerd raken met genitale wratten en andere ziektes, aldus een dermatoloog.’

Volgens Verwaeren is dat risico in Dendermonde onbestaande. ‘De condooms worden in onze installatie heel grondig gereinigd en schoongemaakt. De kans dat er via een bij Verko gerecycleerd condoom een seksueel overdraagbare aandoening wordt overgedragen is onbestaande’, besluit Verwaeren, die ons verder ook nog verklapte dat de intercommunale overweegt om in de aanloop naar Katuit een limited edition-reeks van de gerecycleerde condooms te lanceren.

‘Het zou gaan om condooms met de afbeeldingen van de drie Gildereuzen Mars, Goliath en Indiaan. De bewuste condooms zouden bovendien een kopvleessmaakje krijgen. De bijhorende mosterd zou in een aparte verpakking worden meegeleverd omdat niet iedereen dat lust’, aldus nog Verwaeren.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>