pietzegels

Ros Beiaard en Piet Buyse op nieuwe postzegels bPost

Postoperator bPost brengt volgend jaar een vel met tien postzegels rond Dendermonde uit. Aanleiding is de 95ste verjaardag van de ‘Omgekeerde Dendermonde’. Dat vernam de redactie van De Klaptand in filateliekringen.

In augustus volgend jaar is het 95 jaar geleden dat de Belgische posterijen een postzegel met de afbeelding van het stadhuis van Dendermonde liet drukken Bij het drukken van de eerste twee velletjes ging er echter iets mis waardoor de beeltenis van het stadhuis omgekeerd op de postzegel kwam te staan. Het eerste velletje vond haar weg naar het postkantoor in Gent. Toen de fout werd ontdekt waren er al 18 van de 25 zegels van verkocht. Het tweede velletje kon worden onderschept en werd vernietigd door de Post.

De omgekeerde Dendermonde

De omgekeerde Dendermonde

De ‘Omgekeerde Dendermonde’ is de duurste Belgische postzegel. Terwijl de oorspronkelijke zegel een waarde van 65 cent had, zou de cataloguswaarde op dit moment meer dan 100.000 euro bedragen. Van 17 van de 18 verkochte zegels is bekend waar ze zich bevinden, maar één zegel blijft na al die jaren spoorloos.

Om de 95ste verjaardag van de beroemde zegel in de kijker te zetten, brengt bPost in het voorjaar van 2015 een nieuwe reeks zegels rond Dendermonde uit. Het vel met 10 zegels bevat afbeeldingen van stadsgezichten als het stadhuis, de Grote Markt en de Mechelse en Brusselse Poort. De reeks van 10 zegels bestaat verder uit zegels van het Ros Beiaard, de drie Gildereuzen Mars, Goliath en Indiaan en een knaptand. De laatste zegel in de reeks is voorbehouden voor burgemeester Piet Buyse.

De postzegelreeks rond Dendermonde is voor bPost een proefproject. Het bedrijf overweegt immers ook andere steden in de kijker te zetten met een eigen zegelreeks. Het postbedrijf gaat daarvoor samenwerken met Toerisme Vlaanderen. ‘We denken dat we met dergelijke zegels kunnen aansluiten bij ieders belevingswereld,’ aldus een woordvoerder van bPost.

Dat bPost Dendermonde selecteerde om als eerste eigen zegels te hebben, is uiteraard geen toeval. ‘De verjaardag van de Omgekeerde Dendermonde leek ons een mooie gelegenheid om de primeur van dit nieuwe initiatief aan Dendermonde te geven,’ aldus nog de woordvoerder. ‘Als knipoog naar de originele Omgekeerde Dendermonde zullen we trouwens ook van de nieuwe postzegelreeks een tiental vellen omgekeerd afdrukken. De 10 gelukkigen die een ‘Omgekeerde Piet’ bemachtigen worden door burgemeester Buyse getrakteerd op een stadswandeling. Nadien zal Buyse voor hen Dendermondse paardenworstjes klaarmaken.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>