Politie waarschuwt voor mogelijke wietwolk

De lokale politie vraagt alle inwoners van Dendermonde uitdrukkelijk om in de nacht van donderdag op vrijdag alle ramen en deuren gesloten te houden. Aanleiding is de vernietiging van de drugs die de voorbije jaren in beslag werden genomen.

Het strenge anti-drugsbeleid van de Dendermonde politie heeft duidelijk zijn effect niet gemist. In de kelderverdieping van het commissariaat aan de Noordlaan ligt een omvangrijke partij drugs op vernietiging te wachten. Het gaat om ruim 3,2 ton cannabis, 40.000 XTC-pillen, 75 kilogram heroïne en kleinere hoeveelheden cocaïne, speed, amfetamines en MDMA.

Normaal gezien komt een gespecialiseerd bedrijf op gezette tijden de drugs ophalen. De roesmiddelen worden vervolgens vernietigd en vermengd in vee- en dierenvoeder. Een jaar geleden besliste het bedrijf in kwestie echter de ophaling te stoppen omdat justitie nog enkele honderdduizenden euro’s aan onbetaalde facturen moest vereffenen. En dus bleven de drugs, in het grootste geheim, in het Dendermondse commissariaat liggen, achter een partij ongebruikte speekseltests.

Het was korpschef Guy De Haes die de partij drugs eerder toevallig ontdekte. De Haes wil in de kelderruimte immers dolgraag een wellnessruimte installeren voor het korps. Daar zouden de agenten tijdens de diensturen kunnen genieten van een sauna, Turks stoombad en een bubbelbad. Volgens De Haes gaat het om een proefproject van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om het risico op burn-out en zelfmoorden binnen de politie te verminderen.

Maar vooraleer het zover is moeten dus eerst de drugs worden opgeruimd. ‘Die drugs liggen hier ferm in de weg’, aldus De Haes aan De Klaptand. ‘Een van onze agenten opperde vorige week nog om gratis wiet uit te delen op het Weggeefplein tijdens Boulevart, maar dat voorstel werd door de politieraad jammer genoeg afgewezen. Uiteindelijk kregen we van justitie de toestemming om de hele partij te verbranden.’

De voorbije week maakten enkele oudere korpsleden een gedetailleerde inventaris van de hoeveelheid drugs. ‘Een monnikenwerkje’, aldus De Haes. ‘Hun telling klopte perfect met het register van in beslag genomen goederen dat we hier bijhouden. Alleen een lot namaakviagra bleek onvindbaar te zijn. ‘

In de nacht van donderdag op vrijdag zullen enkele vuilniswagens van de intercommunale Verko de drugs komen ophalen in het commissariaat. Nadien gaat het onder politiebegeleiding naar het Verko-hoofdkwartier in Appels. Daar zal de hele partij drugs in alle vroegte in brand worden gestoken.

Omdat De Haes niet kan uitsluiten dat bij de operatie hallucinogene dampen vrijkomen, roept hij alle inwoners op om in de nacht van donderdag op vrijdag voor alle zekerheid alle ramen en deuren gesloten te houden en dieren binnen te houden. ‘Tegen het ochtendgloren zou alles achter de rug moeten zijn’, aldus De Haes nog.

‘Als het windstil is, bestaat de kans wel dat de wietwolk boven de stad blijft hangen. Mensen die vrijdagochtend op een andere plaats dan het Saske, het station of het Kerkplein een indringende wietgeur waarnemen, hoeven dus niet meteen te panikeren’, aldus nog De Haes. ‘In de loop van de dag zal de wietgeur sowieso verdwijnen en zal onze stad weer vertrouwd ruiken.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

 1. politie die sauna, stoomcabine mag gebruiken tijdens de dienst uren?

  dat is toch wel om te lachen zeker,

  • Politie Denderstreek

   Inderdaad, dat moet een vergissing zijn. Het is weldegelijk NA de diensturen dat er gebruik mag van worden gemaakt.
   Ook het uitdelen van de cannabis is een fout, wij hadden eigenlijk het plan deze door te verkopen om de sauna te kunnen financieren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*