Oude Vest wordt natuurgebied Nieuw Broek

Tabula rasa in het kernwinkelhart. Aangezien het inspraaktraject i.v.m. de herinrichting van de Oude Vest op een dood spoor is beland en meerdenkers, handelaars, communicatiespecialisten en belangenverenigingen van het participatieproject een onontwarbaar kluwen hebben gemaakt, gooit stad Dendermonde het over een heel andere boeg… de winkelstraat wordt een natuurgebied.

“Het is ook nooit goed”, verzucht onze bron binnen het stadsbestuur. “Vanaf dag één was die hele discussie over de heraanleg van de binnenstad gepolariseerd. De Automobielfederatie wou minder voetgangers en fietsers op ’t Vestje, want die hinderen tijdens het parkeren, en de Fietsersbond minder auto’s. De sossen waren tegen rechtse voetpaden en de N-VA tegen linkse trottoirs. De tjeven hadden – as usual – geen mening. Natuurpunt wou meer groen en water, maar dat beschouwden de Oude Dendervissers dan weer als oneerlijke concurrentie. En de handelaars zijn sowieso tegen. Waartegen? Tegen alles. Dat andere Vlaamse provincie- en centrumsteden herademen en zelfs boomen nadat er autoluwe en groene, rustige winkelzones zijn geïmplementeerd, blijkt geen argument. De calimerorol zit blijkbaar als gegoten.”

“Het bestuur heeft uit de lockdown van de voorbije maanden flink lessen getrokken. Doordat mensen in hun kot moeten blijven, is wandelen in de lokale natuur de vrijetijdsbesteding nummer één geworden. En wat is gebleken, in Dendermonde centrum is gewoonweg geen vrije natuur die naam waardig. Dat groengebied aan de zwemkom is een voorschoot groot en is eigenlijk een vermomd oud stort. En aan ’t Oud Klooster moet je ondertussen ook niet meer zijn, want de vrachtwagens en SUV’s rijden je er de broek van uw gat én het is er een openlijk stort in wording. Gelukkig wordt dat zwerfvuil af en toe door milieuactivisten verbrand.”

“Daarom is de Oude Vest transformeren tot natuurgebied het Nieuw Broek een win-win op alle fronten. Er komt natuur bij en het zure gebakkelei tussen alle betrokkenen wordt een halt toegeroepen. Dat daar tegen dan een overbodige ondergrondse betaalparking aangelegd zal zijn, vormt op zich geen enkel probleem. We maken die ook autovrij. Want dat is een mooie Dendermondse traditie ondertussen. Op al die betaalparkings valt geen wagen te bespeuren. Misschien kan onze kolonie stadsvossen er nog een mooie burcht van maken.”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*