Misverstand uit de weg: “Politiedrone Aya is geen spion, maar eerder een vriend des huizes!”

De gemeenteraad van Dendermonde heeft het gebruik van Aya, de nieuwe politiedrone, nog niet goedgekeurd of er bestaan al misverstanden over. De commissaris is formeel: “Burgers hoeven niet bang te zijn dat de drone hen zal bespioneren. Neen, het tuigje is bedoeld als vriend, als metgezel, als vertrouweling. De bevolking moet het toestel omarmen, niet beschimpen.”

“We weten allemaal dat Dendermondenaars wat xenofobe trekjes hebben”, knipogen ze bij de politie. “Wat vreemd of nieuw is, boezemt angst in en botst op weerstand. Ook nu weer zijn de vooroordelen niet van de lucht. Op sociale media wordt er al moord en brand geschreeuwd. Uit onwetendheid, zoals steeds. Mensen zijn bang dat er met die drone een verklikkertje de lucht wordt ingestuurd, maar dat is helemaal niet zo. Je moet het geheel zien.”

“Sedert dat handenvol geld is gespendeerd aan beveiligingscamera’s in de binnenstad, noemen sommige opponenten Dendermonde een totalitaire stad, waar niet Big Brother, maar Big Buyse aan het roer staat. Toch kunnen we hen geruststellen. Die camera’s dienen helemaal niet om sluikstorters te betrappen of om aanranders of dealers te ontmaskeren. Neen, dankzij die camera’s kunnen we de straatraces in de Brusselsestraat gezellig vanop de eerste rij volgen en kunnen we ook makkelijk zien aan welke frituur de kortste rij wachtenden staat wanneer onze beer grolt.”

“Met die drone willen we eigenlijk aan dienstverlening doen. Aan buurtwerking, zelfs. We sturen Aya boven een straat, wijk of speelplein en wanneer we een gezellige barbecue zien of wat vrienden gemoedelijk rond een vuurkorf, dan maken we daar mooie, scherpe foto’s van. Met die foto’s gaan we dan bij de betrokkenen aanbellen en die moeten ze dan kopen voor € 58 of € 116, afhankelijk van de aard van het feestje. Hoe gezelliger, hoe duurder. We knopen zo aan bij de luchtfotomode van een paar decennia geleden.”

“Vier collega’s staan in voor de bediening drone Aya, namelijk agent-piloot Links, agent-piloot Rechts, agent-piloot Voorwaarts en agent-piloot Achterwaarts. Voorlopig blijft de drone nog aan de grond, want niemand van onze mensen is al voor die moeilijke besturingsproeven geslaagd. Geen nood, we zullen dat wel even vlot regelen als het verkeer tijdens een verstoorde spits. Zodra het kan lanceren we Aya. Hopelijk wacht haar een mooie toekomst. Als een achterdochtige boer er maar geen stokje voor steekt, tenminste.”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*