Water op Mars blijkt Malheur te zijn

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vandaag meer info vrijgegeven over de aanwezigheid van vloeibaar water op de planeet Mars. Hoewel aanvankelijk werd aangenomen dat het om pekelwater ging, vermoedt de NASA nu dat het om Malheur gaat.

Begin deze week maakte de NASA bekend bewijzen gevonden te hebben van vloeibaar water op Mars. Volgens specialisten van de ruimtevaartorganisatie waren de tientallen meter lange ‘strepen’ die ze hier en daar in het landschap zien, het gevolg van vloeibare pekel die omlaag stroomde.

Pekel, water dat verzadigd is met zout, is zelfs een heel eind beneden nul graden nog steeds vloeibaar. De gemiddelde temperatuur op Mars is -63 graden. Wanneer de temperatuur boven min vijfentwintig stijgt kan vloeibare pekel bestaan.

malheurOver de herkomst van de vloeibare pekel bestond tot dusver onduidelijk, maar vandaag maakte de NASA bekend dat het wellicht om resten van Malheur gaat, het bier dat wordt gebrouwen op de grens tussen Dendermonde en Buggenhout.

Bij brouwerij De Landstheer zijn ze alvast niet verbaasd dat hun bier ook op Mars werd aangetroffen. ‘Sinds we in 2014 in de prijzen vielen op de World Beer Awards, is de vraag naar Malheur enorm gestegen. Onze artisanale bieren worden gebrouwen volgens traditionele principes in moderne installaties. Dat slaat blijkbaar niet alleen op deze aardbol aan’, klinkt het bij Manu De Landtsheer.

‘Ons bier heeft bovendien de perfecte samenstelling om te weerstaan aan de lage temperaturen op Mars. Het is al langer bekend dat ons bier in het Dendermondse vooral gebruikt wordt als antivries in de auto of als wc-ontstopper. Maar dat ons bier in staat was om ook groeven te maken in het Marslandschap, is uiteraard ook nieuw voor ons. Het bevestigt nog maar een keer onze reputatie van buitenaards bier.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Het is onwaarschijnlijk dat De Landtsheer niet meer weet. Of hebben ze op Mars nog nooit van patent gehoord? Sterk verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*