Volgend jaar referendum over Grembergse onafhankelijkheid

Begin volgend jaar organiseert de stad Dendermonde een referendum over de onafhankelijkheid van deelgemeente Grembergen. Dat vernam onze redactie.

Sinds 2010 kunnen gemeenten vrijwillig fusioneren. Tot op heden maakte echter geen enkele gemeente van die mogelijkheid gebruik. Daarom werkte het Agentschap Binnenlands Bestuur een plan uit om gemeenten met minder dan 15.000 inwoners aan te sporen om te fuseren, al blijft het nog steeds vrijwillig. Volgens een onderzoek zou Dendermonde kunnen samensmelten met Buggenhout en Zele met Berlare, maar in de betrokken gemeenten staat daar niemand voor te springen.

Meer nog, de Dendermondse deelgemeente Grembergen wil zich afscheuren van de rest van Dendermonde. Het actiecomité Grembergen Onafhankelijk zamelde de voorbije maanden genoeg handtekeningen om een referendum over onafhankelijkheid af te dwingen. Maar het stadsbestuur stelde wel als voorwaarde dat de inwoners van Grembergen zelf niet mogen meestemmen. Het zullen de inwoners van de andere deelgemeenten zijn die zich mogen uitspreken over de vraag of Dendermonde verder gaat zonder Grembergen.

Het referendum wordt georganiseerd op zondag 11 januari, tijdens de jaarlijkse nieuwsjaarsreceptie van de stad voor zijn inwoners. Op de Grote Markt zullen dan enkele stemcomputers worden opgesteld waar de Dendermondenaren hun stem kunnen uitbrengen.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de inwoners van de andere deelgemeenten zich massaal uitspreken voor Grembergse onafhankelijkheid. Tientallen Dendermondenaren hebben immers het gevoel dat Grembergen als deelgemeente vanuit het stadsbestuur een gepriviligeerde behandeling krijgt en dat een aantal andere deelgemeenten, zoals Baasrode, stiefmoederlijk worden behandeld. ‘Hoe sneller we er vanaf zijn, hoe liever,’ aldus een stamgast van café Sint-Joris op de Grote Markt.

CD&V-schepen Leen Dierick, woonachtig in Grembergen, is alvast tegen Grembergse onafhankelijkheid. ‘Al van kindsbeen af droom ik er van om in de voetsporen van mijn vader te treden en burgemeester te worden van de stad Dendermonde. Die kinderdroom zou abrupt worden getorpedeerd door die paar tooghangers van café De Verloren Zoon. Heel Grembergen kent mijn ambitie. Als ik die niet kan waarmaken is dat mij en mijn familie een kaakslag. Sorry, maar die vernedering wil ik Stien en Ries niet aandoen,’ aldus nog de schepen. ‘Als Grembergen onafhankelijk wordt, verhuizen wij alvast naar Appels,’ aldus nog Dierick.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*