Vlaams Belang wil komaf maken met bootvluchtelingen uit Kastel

De Dendermondse afdeling van Vlaams Belang wil een eind maken aan de toevloed aan bootvluchtelingen vanuit Kastel. Dat blijkt uit een persbericht van gemeenteraadslid Barbara Pas naar aanleiding van de migratiecrisis in de Middellandse Zee.

De voorbije weken vonden tientallen Syrische vluchtelingen de dood in de Middellandse Zee nadat ze met gammele bootjes vanuit Libië of Turkije de overtocht probeerden te maken naar het eiland Lampedusa voor de Italiaanse kust. Verschillende bootjes kapseisden omdat mensensmokkelaars al dan niet bewust teveel mensen aan boord hadden gelaten.

Traditiegetrouw hadden de Europese leiders het over een humanitaire ramp en de grootste vluchtelingencrisis ook. In lijn met de Europese tradities kwamen de Europese regeringsleiders vervolgens bijeen in Brussel voor een copieuze maaltijd en enkele ronkende verklaringen achteraf. Maar een echt actieplan is er nog altijd niet.

Vlaams Belang, de voormalige zweeppartij die intussen is verschrompeld tot een elastiekje, stelde in een reactie op het gebrek aan Europese daadkracht deze week al een plan voor voor de bouw van een aantal enclaves in Noord-Afrika waar de vluchtelingen kunnen worden opgevangen, gescreend en eventueel doorgestuurd naar Europa. ‘Wellicht kunnen we daarbij de expertise die Duitsland in het verleden opbouwde met de opvang van vluchtende Joden gebruiken’, klonk het in een persbericht van de partijtop.

Ook Kamerlid Barbara Pas vraagt in een persbericht voor de penibele situatie op Lampedusa. ‘Maar evengoed moeten we een oplossing vinden voor de vluchtelingencrisis die onze eigen stad dreigt te verstikken. Het goede weer van de voorbije weken zorgt er immers voor dat gelukszoekers via onder meer Berlare en Kastel in gammele bootjes onze stad proberen binnen te komen. De situatie is dramatisch. Elk half uur legt in Appels en Baasrode een boot met vluchtelingen aan. Opvallend genoeg hebben heel wat vluchtelingen een fiets bij. Dat soort mensen vormt een bedreiging voor onze cultuur.’

Pas vraagt dan ook dat het stadsbestuur in overleg gaat met het gemeentebestuur van Hamme en Berlare. ‘We kunnen deze mensen niet langer blijven opvangen. Als deze instroom van fietsende vluchtelingen blijft doorgaan, telt onze stad binnenkort meer fietsers dan auto’s. En daar is onze infrastructuur niet op voorzien. Laat ons daarom investeren in een opvangcentrum op de Scheldeoevers in Hamme en Berlare’, klinkt het verder in het persbericht. Naar verluidt heeft Pas ook een naam in gedachten voor het opvangcentrum in Kastel. Dat zou de naam ’t Klein Kastelleke krijgen.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*