Twee gewonden bij raid op De Klaptand

Amper één week na de dodelijke raid op de kantoren van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is vanmorgen ook de redactie van De Klaptand aangevallen door extremisten. Daarbij raakten twee mensen gewond.

Rond 10 uur vanmorgen vielen een drietal gemaskerde mannen binnen in de kantoren van De Klaptand in het Dendermondse stadscentrum. De redactie zat op dat moment net samen voor de wekelijkse redactielunch. De indringers waren gewapend met wandelstokken en looprekjes en probeerden met die wapens de redacteurs van De Klaptand te raken. Ze hadden het daarbij vooral gemunt op hoofdredacteur Willy Van Damned en senior-writer Jean-Pierre De Stamper. De journalisten in kwestie konden echter wegduiken onder een tafel om aan de projectielen te ontkomen.

Daarop namen de drie gemaskerde mannen de benen. Omdat de lift in het gebouw inmiddels was geblokkeerd, trokken de gangsters naar de traphal, achtervolgd door enkele redacteurs van De Klaptand. Twee gemaskerde mannen maakten op hun vlucht een zware val van de trap. Hun kompaan raakte wel beneden en sloeg op de vlucht met een klaarstaande electrische rolstoel. De man reed op zijn vlucht nog in op een toegesnelde politieagent, alvorens weg te vluchten in de richting van de Gentsesteenweg. Voorlopig ontbreekt elk spoor van de derde dader.

Getuigen zagen de gemaskerde man het laatst in de buurt van de bibliotheek. De man werd op zijn vlucht geflitst door de lokale politie die toevallig snelheidscontroles deed in de Kerkstraat. De rolstoel waarmee de man zich verplaatste bleek echter vorige week gestolen te zijn in Appels.

Het parket van Dendermonde wil voorlopig niets kwijt over de identiteit van de gewonde verdachten, maar bronnen dicht bij het onderzoek melden dat het gaat om twee sympathisanten van de ondergrondse beweging Waardig Ouder Worden. Het duo werd met verschillende breuken en een zware hersenschudding opgenomen in AZ Sint-Blasius en kon nog niet ondervraagd worden door de onderzoeksrechter. Het parket zal in elk geval de aanhouding van beide verdachten vragen.

De woordvoerder van het Dendermondse parket liet vanmiddag wel weten dat er vermoedens zijn dat de daders getipt werden van binnen de redactie. ‘Hoewel het adres van de redactie van De Klaptand een goedbewaard geheim is, wisten de daders duidelijk perfect waar ze moesten zijn. En ook de timing was goed gekozen: tijdens de wekelijkse lunch is de hele redactie aanwezig. Het is duidelijk dat iemand de aanvallers getipt moet hebben.’

Dat bevestigt ook Hete Dooms, één van de journalisten van De Klaptand, in een getuigenis op Facebook. ‘Het was verschrikkelijk. De indringers schreeuwden Aymond Akbar terwijl ze met hun wapens probeerden in te hakken op Jean-Pierre en Willy. Eén van hen beschikte zelfs over een dildo-achtig voorwerp. Ik mag er niet aan denken wat ze daar mee van plan waren…’

In een eerste reactie laat burgemeester Piet Buyse weten geschokt te zijn door ‘deze verschrikkelijke aanslag op de vrije meningsuiting in onze stad’. ‘Ik vind ook niet alles wat De Klaptand doet even smaakvol of geslaagd,’ aldus Buyse, ‘maar ik heb wel respect voor wat ze doen. Dankzij hen kan de Dendermondenaar weer lachen.’ Buyse heeft later deze week een overleg gepland met het Dendermondse veiligheidskabinet. ‘Maar het is nu al duidelijk dat we de veiligheidsmaatregelen rond de redactie zullen opschroeven.’

Enkele Dendermondenaars lanceerden onmiddellijk nadat het nieuws van de aanslag doorsijpelde op de sociale media al een campagne waarin mensen wordt opgeroepen hun solidariteit met De Klaptand te betuigen. De initiatiefnemers roepen op om onderstaande foto met de boodschap ‘Ik ben De Klaptand’ massaal te delen op Twitter en Facebook.

ikbendeklaptand

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*