’t Echt Derremonds Theater speelt ‘Onze Jejoen is ne kapoen’

’t Echt Derremonds Theater  brengt binnenkort het levensverhaal van Dimitri Bontinck op de planken. Dat heeft Bontinck zelf aan De Klaptand laten weten. Het toneelstuk komt er in afwachting van de film rond de ietwat mediageile vader van Syriëstrijder Jejoen Bontinck.

Bontinck, een geboren Dendermondenaar, was twee jaar geleden wereldnieuws toen hij naar Syrië trok om er zijn zoon Jejoen terug te halen. Die was enkele maanden daarvoor met zijn vrienden van Sharia4Belgium naar het land getrokken om er te vechten tegen het regime van Bashar Al-Assad. Vader Bontinck sprak in Syrië met tal van extremistische militaire leiders, maar slaagde er aanvankelijk niet in zijn zoon opnieuw mee te krijgen. Hij kwam wel met terug met een pak straffe verhalen.

Nadat Jejoen alsnog was teruggekeerd, trok vader Dimitri nog verschillende keren richting Syrië in opdracht van de ouders van andere Syriëstrijders. Toen bleek dat de missies van Bontinck nauwelijks resultaat hadden, kwam de man zwaar onder vuur te leggen. Desondanks blijft het verhaal van de man tot de verbeelding spreken en gaan er geen week voorbij zonder dat hij de pers haalt. De voorbije weken was hij onder meer te zien op CNN en BBC en verklaarde hij in P-Magazine dat hij de Turkse en Arabische meisjes maar voor het uitkiezen heeft en dat moslimvrouwen beter zijn in bed.

Bontinck, wiens verleden niet helemaal onbesproken is, zei onlangs ook dat de Westerse maatschappij nog iets kan opsteken van Islamitische Staat. ‘In de gebieden waar de terreurorganisatie de lakens uitdeelt, heerst er orde en veiligheid. Wonen, voeding en onderwijs zijn er gratis. Niemand heeft er problemen,’ aldus de voormalige buitenwipper in een recent interview.

In afwachting van de speelfilm over zijn leven stapte Bontinck onlangs met het filmscenario naar ’t Echt Derremonds Theater. Volgens een anonieme verantwoordelijke van het theatergezelschap was er aanvankelijk weinig animo voor het voorstel van Dimitri Bontinck, maar veranderde dat snel toen Bontinck zijn AK-47 op tafel legde. Het scenario werd intussen helemaal aangepast aan een podiumcontext en kreeg de veelbelovende titel ‘Onze Jejoen is ne kapoen’.

In een persbericht laat  ’t Echt Derremonds Theater weten ontzettend trots te zijn om een keer iets anders op de planken te brengen dan de klassieke komedie. ‘Onze Jejoen is ne kapoen is gebaseerd op ware feiten, met diepzinnige vader-zoon-gesprekken, dieptragische elementen en onverwachte plotwendingen, overgoten met een sausje van interculturele seks,’ klinkt het. ‘Bovendien is Bontinck geboren in Dendermonde en kunnen we met het toneelstuk hulde brengen aan deze onversaagde  Dendermondse held.’

Bontinck zou niet alleen de regie van het stuk in handen nemen, maar zou ook de hoofdrol vertolken. Omwille van enkele zeer expliciete erotische scènes is het stuk kinderen niet toegelaten.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. Huck, Huck & Habacuck, de drie dartele doodgravers,

    Ze maken er een soap van over Dendermondenaars met volgende afleveringen:
    Onze Piet, den bietekwiet, Onze Franki speelt hankipanki, Den Norbeir zit in de scheir, En ons Leen wordt soms gemeen, Patrickske doet eigenlijk nikske enz….
    Tot in der eeuwigheid, Amen!

  2. eerlijk gezegd heb ik er mijn twijfels over, als het Derremonds Theater daar een echt stuk zou over maken zou het immers ” Onzen Jejoen is ne déigeniet!” heten “nowo”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*