Stromae surprise act op Katuit

De traditionele fuif na het vuurwerk ter gelegenheid van Katuit wordt dit jaar geschrapt. Na het vuurwerk zal Stromae met een optreden de Dendermondse Grote Markt in vuur en vlam zetten. Dat vernam De Klaptand.

De voorbije jaren draaide een dj na afloop van het vuurwerk nog enkele uren met wisselend succes plaatjes. Omdat steeds meer café’s ook zelf een dj inhuurden met meer talent dan de stadsdj, zochten de meeste feestvierders de jongste jaren hun vertier al snel binnen in plaats van onder de blote hemel op de schoonste markt van het westelijk halfrond. Het stadsbestuur besliste daarom om de fuif dit jaar te schrappen en te vervangen door een optreden van een grote naam uit de Belgische popwereld.

‘Omdat we graag ook een link hadden tussen de artiest en Dendermonde kwamen we al snel bij Brusselaar Paul Van Haver (Stromae) terecht’, vertelt schepen van feestelijkheden François De Bleser. ‘Weinig mensen blijken te weten dat de moeder van Stromae een Dendermondse is. Na een telefoontje van burgemeester Piet Buyse, beloofde Maria om ervoor te zorgen dat haar zoon op 27 augustus op de Dendermondse Grote Markt zal spelen’, aldus nog De Bleser. ‘Gratis bovendien, als blijk van erkenning voor wat de stad voor mij, als ongehuwde moeder met vier kinderen van vijf verschillende vaders, heeft gedaan.’

Volgens De Bleser zal Van Haver er ook voor zorgen dat Dimitri en Jejoen Bontinck aanwezig zullen zijn. ‘Ook Dimitri Bontinck heeft Dendermonds bloed door zijn aderen stromen. De moeder van Stromae was blijkbaar goed bevriend met de ouders van Dimitri Bontinck en heeft ook nog altijd goede contacten met Dimitri en zijn zoon’, vertelt De Bleser, die de komende dagen werkt maakt van het precieze planning van het Stromae-concert.

Wat wel al vast staat is dat Stromae voor het vuurwerk samen met Dimitri en Jejoen Bontinck het nummer Heal The World van Michael Jackson zal brengen en dat er een minuut stilte zal gehouden worden voor de slachtoffers van de genocide in Rwanda en de omgekomen Belgische Syriestrijders. Stromae zou ook een eigentijdse versie van het Ros Beiaard-lied en Ons Banier verwerken in zijn show. Stadsbeiaardier Marc Van Boven zou dan werk sleutelen aan een beiaardversie van Formidable.

Burgemeester Piet Buyse reageert alvast opgetogen op de komst van Stromae. ‘Een wereldster van dat niveau in onze stad, dat is geleden van Paul Michiels op Dendermonde Viert’, aldus Buyse. ‘Al zijn de inspanningen die we als stad moeten doen echter niet gering. Zo zal enkele dagen voor Katuit een sproeivliegtuig met een verdeldingsmiddel tegen malariamuggen over onze stad vliegen om elke besmettingshaard in de kiem te smoren. Inwoners zullen die dag ramen en deuren gesloten moeten houden. ‘

‘Ook voor de kermis vormt de komst van Stromae slecht nieuws. Omdat de superster met zijn helikopter wil landen op de Gedempte Dender, zullen de kermisattracties noodgedwongen verhuizen naar de De Bruynkaai. De parkeerplaatsen die op die plaats verloren gaan zullen worden gecompenseerd door extra parkeerplaatsen op de Noordlaan. We hebben in juni gezien dat het verkeer daar perfect over één rijstrook kan’, aldus Buyse.

Stromae zou overigens niet toevallig restaurant Het Vaderland hebben uitgekozen als kleedkamer en backstageruimte. De zanger wil op die manier zijn sympathie voor zijn vaderland onderstrepen.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*