Stadsbakkerij zet Dendermondse lekkernijen in de kijker

Begin volgend jaar wil het nieuwe Dendermondse stadsbestuur een heuse stadsbakkerij openen op het gelijkvloers van het pas gerenoveerde Belfort. Dat blijkt uit een voorlopige versie van het beleidsplan van schepen van lokale handel Dirk Abbeloos dat De Klaptand kon inkijken.

‘Make Deiremonne eet again’. Dat is zowat de samenvatting van het beleidsplan van schepen van lokale handel Dirk Abbeloos zoals het nu voorligt. De opvallendste nieuwigheid in het beleidsplan is de komst van een stadsbakkerij in het Belfort, een ideetje dat komt overwaaien uit Nederland.

‘Onze stadsbakkerij zal inzetten op hoogwaardig brood en gebak’, licht Abbeloos zijn plannen toe. ‘De opbrengst gaat bovendien naar een goed doel. Daardoor zal het brood iets duurder zijn, maar de klant krijgt er wel iets voor in de plaats.’

‘Zo zijn al onze broden en gebakjes op één of andere manier gelinkt aan Dendermondse figuren. Neem nu ons boezembrood, een lekker boerenbroodje met een bijzondere look. Niemand minder dan collega Martine Van Hauwermeiren stond model voor de knappe rondingen van dit topbroodje.

Tomas Roggebrood

Pronkstuk van de bakkerij moet de Buyse-baguette worden, een fors uit de kluiten gewassen stokbrood. ‘Dat was een eis van Piet zelve, hij wil immers altijd de grootste hebben’, aldus nog Abbeloos.

Andere opvallende item op de prijslijst worden Marius’ picolo’s (klein maar fijn) en het Tomas Roggebrood. ‘Dat laatste brood wordt gemaakt met Vlaamse ingrediënten en is bijzonder grof.’

Verder is er ook een zoutloos De Bleser-brood, compleet in lijn met de prestaties van schepen François De Bleser tijdens de vorige legislatuur.

Spelt en vrienden

Abbeloos heeft ook gedacht aan de mensen die te kampen hebben met een intolerantie. ‘We gaan een ruim assortiment ‘Spelt en vrienden’-broodjes aanbieden. Als we kijken naar sommige kandidatenlijsten bij de jongste verkiezingen, dan denken we dat die vlot gaan verkopen’, gaat Abbeloos verder.

Pech voor Carine

Ook afscheidnemend schepen Carine Verhelst wilde graag haar eigen broodje in de stadsbakkerij. Verhelst wilde graag een feministische blogster achterna met een bijzonder zuurdesembroodje, maar om commerciële redenen ziet het stadsbestuur daar voorlopig van af.

De stadsbakkerij wil ook uitpakken met speciale broodzakken met de afbeelding van SP.A-lijsttrekker Niels Tas. ‘Hij werd immers net als onze broden in ’t zak gezet’, knipoogt Abbeloos.

In een later stadium komen er ook broodzakken met gewone Dendermondenaren ‘om hen er aan te herinneren dat ook zij door het voorakkoord ferm in ’t zak gezet zijn.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*