Stad Aalst dient klacht in tegen bewoners villawijk

Het stadsbestuur van Aalst gaat een klacht indienen tegen enkele bewoners van een villawijk in het Antwerpse Schilde. Die plaatsten vorige week een bord met een verwijzing naar het einde van de beschaving in hun voortuin uit protest tegen een nabijgelegen café. ‘Het begrip einde van de beschaving en alle verwijzingen ernaar zijn echter onze eigendom’, zegt burgemeester Christoph D’Haese in een gesprek met De Klaptand.

‘Hier stopt de beschaving.’ Dat is, kort samengevat, de boodschap die op een levensgrote affiche prijkt in Schilde. In een chique villawijk hebben buurtbewoners openlijk de oorlog verklaard aan een naastgelegen café en restaurant. Hun petitie haalde al meer dan honderd handtekeningen. Maar het meest in het oog springt een groot boord waarop de omwonenden de lawaaihinder en bouwovertredingen aan de kaak stellen. In een adem hebben ze het over van ratten, krapuul, drugs en prostitutie.

De burenruzie in Schilde was de voorbije dagen in verschillende media groot nieuws. In het Aalsterse stadhuis werd de situatie op de voet gevolgd. Nadat de stad de voorbije dagen juridisch advies inwon, besliste het stadsbestuur om een klacht in te dienen tegen de bewoners die het bord hebben geplaatst. De stad Aalst blijkt immers in de Benelux het alleenrecht te bezitten op het gebruik van het begrip ‘einde van de beschaving’ en alle varianten erop.

‘Al in de tijd van keizer Karel stond Aalst bekend als een oord van verderf waar ratten, marginalen en prostituees zich thuis voelden. Toen al noemde men onze stad het ‘einde van de beschaving’. Die titel hebben we al die jaren met trots gedragen’, vertelt burgemeester D’Haese. ‘En elk jaar met carnaval tonen we ook aan de niet-Aalstenaars hoe het einde van de beschaving er uit ziet.’

‘Sinds we enkele jaren geleden het alleenrecht op het gebruik van het begrip kregen, hebben we nooit moeilijk gedaan als iemand anders met ‘het einde van een beschaving’ naar een andere plaats dan Aalst verwees, maar het incident in Schilde noopte ons tot actie’, aldus D’Haese.

Volgens D’Haese stond Aalst al jaren bovenaan de Google-zoekresultaten bij een zoekopdracht naar ‘einde van de beschaving’ en is de stad die positie kwijtgespeeld aan Schilde door de media-aandacht voor het omstreden bord. ‘Het is duidelijk dat de toeristische sector in onze stad hierdoor zwaar wordt getroffen’, aldus nog D’Haese. ‘Wij eisen dan ook dat het bewuste bord in Schilde onmiddellijk wordt neergehaald.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Huck, Huck & Habacuck, de drie dartele doodgravers

    Het IS-Kalifaat liet in een mondiaal verspreide persnota weten dat het Kalifaat “Oilsjt Carnaval” opeist als muzulmaanse culturele traditie en verordent dat de “voil jeanetten” op maandag voortaan massaal in boerka zouden paraderen. De haringen in de vogelmuiten moeten ook nog halal gedroogd worden en de kindervoituren worden opgeëist om er mitrailleurs op te monteren omdat de Japanners verkeerdelijk 20.000 Sony platendraaiers hebben geleverd in plaats van Toyota pick-ups…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*