Spielberg verfilmt ‘Stad in As’

De legendarische Amerikaanse regisseur Steven Spielberg woonde begin september in het grootste geheim het publieksspektakel ‘Dendermonde Stad in As’ bij. Spielberg was danig onder de indruk en kocht inmiddels de filmrechten op het spektakel.

Begin september herdacht Dendermonde de gruwel van de Eerste Wereldoorlog met het publieksspektakel Stad in As. Zowat vierduizend Dendermondenaars woonden één van de voorstellingen bij. De reacties achteraf waren unaniem lovend. De spektakelvoorstelling hield de Grote Markt twee uur lang in de ban.

In het publiek zat blijkbaar ook regisseur Steven Spielberg, de man achter films als E.T., Indiana Jones, Jaws en Jurassic Park. De Amerikaan was na afloop laaiend enthousiast en zou deze week een akkoord hebben bereikt met het stadsbestuur over de filmrechten op het spektakel. Spielberg is met Stad in As niet aan zijn eerste oorlogsfilm toe. Eerder maakte hij onder meer Saving Private Ryan en Schlinder’s List.

Spielberg zal Stad in As verfilmen onder de titel City of Ashes. De filmversie van het spektakel zou volledig worden opgenomen op de Grote Markt. Die zou tijdens de opnames volledig worden afgesloten. Zelfs de horecazaken zullen tijdens de draaiperiode, wellicht in de zomer van 2015, de deuren moeten sluiten.

Is Herman Verberckmoes de nieuwe Robert De Niro?

Is Herman Verberckmoes de nieuwe Robert De Niro?

Om de band met Dendermonde nog extra in de verf te zetten, wil Spielberg ook een aantal acteurs uit de Dendermondse versie laten opdraven in de film. Zo zou onder meer acteur Herman Verberckmoes al een telefoontje van Spielberg hebben gekregen. Naar verluidt omschreef Spielberg hem als ‘de nieuwe Robert De Niro’.

Voor de soundtrack rekent Spielberg op het Aarschotse meisjeskoor Scala van de broers Kolacny.  Stijn Kolacny werkte mee aan de voorstelling Stad in As, terwijl het koor optrad tijdens de herdenkingsplechtigheid zaterdagavond. Het koor leverde in het verleden al meerdere bijdragen aan Hollywoodfilms, onder meer aan de Facebookfilm The Social Network.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*