SCHANDAAL: Kalleke Step wil leden van de Vlotgrasbende forum geven in volgende productie!

Kalleke Step is op zoek naar leden van de Vlotgrasbende voor de nieuwe poppentheatervoorstelling “Kalleke Step decimeert de Bende van de Belhamels”. Volgens de regisseur wil het gezelschap de hoge cultuur naar de mensen toe brengen door in te spelen op wat leeft in de onderbuik van de bevolking. Dat plan valt evenwel niet in goede aarde.

Om de bendeleden te ronselen had het poppentheatergezelschap een annonce geplaatst in een plaatselijke krant. De wervingstekst loog er niet om: “U vecht voor uw eigenbelang? Of desnoods voor uw maten? U zaait graag paniek of bent crapuul van de bovenste plank uit de Vlotgras? Dan kunnen we u misschien gebruiken in ons volgende poppenspel voor kindjes. Neem snel contact met ons op of breek gewoon bij ons in. Met die van de Dammen kunnen niks aanvangen.” “Het gaat niet over het rechtvaardigen van banditisme, maar over plat geweld en wat je daarvoor wilt doen”, reageert de regisseur. “Het is een open oproep.”

De sjampetter bekijkt dit met argusogen: “Hela hola, vooruit, achteruit! De vraag is natuurlijk wat er op dat podium verkondigd gaat worden. Vanaf het ogenblik dat zo een pop een misdrijf goedpraat, heb je natuurlijk wel een probleem. Je kan niet alles onder het laken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de kunstenaar stoppen!”

Ook de politiek mengt zich uiteraard in het debat. Op TV Oost zei Marius Meremans (N-VA) dat er een morele grens was overschreden. “Het getuigt van zeer weinig respect tegenover de slachtoffers van het wangedrag van de bende. Ik stel mij echt wel vragen over de ethische en morele grenzen van die poppenkast. Men moet zich de vraag stellen wie je een forum wil geven? Ik stel de vraag vandaag aan schepen van Cultuur Verwaeren (CD&V) om dit scherp te veroordelen. Als ze de artistieke vrijheid ernstig willen nemen, laten ze hun marionetten beter gebruiken door mensen die creatief zijn dan door mensen die veroordeeld zijn. Ik ben politicus, ik wéét waarover ik spreek! Desnoods zorg ik er hoogstpersoonlijk voor dat dat poppentheater zijn repetitiekot verliest en schenk ik het aan mijn bevriend en compleet onschuldig folkbandje ‘Schildpad & Vriendelijk’.”

Er is duidelijk een gevoelige snaar geraakt. De reacties op de Facebookpagina van het poppentheater liegen er niet om: “SCHAAM juli!!! Dit is in het gezicht spuwwen van de familie’s die getroven zijn door monster’s die juli nu op juli pODIUm wilen. GEEN supsidies meer!! Schaam juliç! !! (…) “Een organisatie die die beesten een platform bied is medeplichtig aan haat! Opdoeken en vervolgen, maximum straf eisen voor medeplichtigheid aan bendevorming. In tijden als deze moet men een voorbeeld maken in zulke situatie. Zodat duidelijk is dat medeplichtigheid en haat propaganda niet kunnen !”

Bij Kalleke Step zijn ze oprecht verbaasd: “Het enige wat we willen is ons jonge publiek sensibiliseren. In plaats van de problemen in onze samenleving onder de mat te vegen willen we dat thema net bespreekbaar maken. Maar aan al die haatmails en de bekende roep om onze subsidies af te nemen hadden we ons niet verwacht. Het is niet omdat we ons voortaan terugtrekken in ons nieuwe bikercafé annex “club” ‘In de Poepekas’ -een naam die niks aan de verbeelding overlaat- dat we nu zelf schorem zijn. Of toch niet meer dan vroeger. Pas op, achter u!”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Avatar
    Zuster Grimbarda

    Tjen en Marlowies hebben zich al aangemeld!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*