‘ReaderDojo’ leert kids lezen

In Dendermonde wordt het project ‘ReaderDojo’ opgestart. Het initiatief biedt kinderen tussen 7 en 17 jaar de kans om spelenderwijs met literatuur kennis te maken. Een proefproject bij de lokale politie kan alvast geslaagd genoemd worden.

“Geen saaie computers of een ellenlange uitleg maar wel gewoon doen: een boek lezen, de inhoud in de praktijk toepassen en onderweg vallen, opstaan en bijleren”, legt Tom Bogman uit. “Kinderen zitten elke dag al op de computer of de iPad, en weten amper nog wat een boek is, hoewel deze al decennia lang zorgen voor overdracht van kennis. Literatuur zal in de toekomst opnieuw meer aan belang winnen, zeker bij de stroompannes die er deze winter staan aan te komen. Wie interpreterend kan lezen, zal die kennis naar zijn hand kunnen zetten. Daarom is het belangrijk dat onze kinderen er zo vroeg mogelijk van proeven. Het is een open source project, wat wil zeggen dat het boek de hele tijd open mag liggen.”

ReaderDojo werd gestart op 13 september. De ReaderDojo’s staan open voor iedereen en zijn helemaal gratis. Enthousiaste volwassen die geen analfabeet zijn mogen zich ook altijd melden, want hoe meer coaches, hoe meer kinderen er kunnen deelnemen.

De ReaderDojo gaat zeer toepasselijk door in Drukkerij Roose, Hoogveld 20 in Dendermonde.

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*