Piet Buyse ontkent dat hij knuffeltaks wil invoeren

De Dendermondse burgemeester Piet Buyse reageert in een telefonisch gesprek met De Klaptand op de insinuaties van de lokale afdeling van Open VLD dat de stad Dendermonde een knuffeltaks wil invoeren.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners van Dendermonde werd zondag ook even stilgestaan bij de gebeurtenissen in Parijs. Zo brachten journaliste Nele Dooms en politieman Koen Vanrenterghem een aangrijpende getuigenis. Burgemeester Piet Buyse van zijn kant hield zijn jaarlijkse pleidooi om meer samen te komen. ‘De fundamenten van onze samenleving werden aangevallen. We mogen echter niet terugplooien op onszelf, maar moeten samenkomen zoals vandaag,’ aldus Buyse.

‘Het is goed dat we elkaar hier kunnen ontmoeten en ons samen goed voelen’, zei Buyse nog. ‘Dat moet kunnen in vrijheid en zonder bang te zijn om onze mening te verkondigen en schrik te hebben om gegijzeld of neergeschoten te worden. Iedereen is getroffen door wat er in Parijs gebeurd is. Daarom moeten wij tonen dat wij dit niet willen en dat wij ons hiertegen sterk willen verzetten.’

Buyse besloot zijn toespraak met een oproep aan de Dendermondenaars om elkaar een dikke knuffel te geven. Een oproep waar volgens de lokale oppositie echter meer achter zit. Open VLD-fractieleider Stijn Pluym verdenkt Buyse ervan dat hij binnenkort een knuffeltaks wil invoeren. Inwoners van de stad zouden dan een kleine vergoeding moeten betalen wanneer ze elkaar knuffelen, tenzij ze een sticker op hun kledij hebben geplakt.

‘We weten allemaal dat de financiële situatie van de stad verre van rooskleurig is,’ aldus Pluym. ‘Omdat de lokale politie niet nog meer alcohol- en snelheidscontroles kan uitvoeren, is de stad de jongste maanden verwoed op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Na de prijsverhoging van de huisvuilzakken zou een knuffeltaks een logische volgende stap zijn,’ besluit Pluym.

Burgemeester Piet Buyse reageert als door een wesp gestoken wanneer we hem confronteren met de insinuaties van Pluym. ‘Schandalig! Die man zou een spreekverbod moeten krijgen. Er is absoluut geen sprake van een knuffeltaks. Ik besluit mijn toespraak trouwens zowat elk jaar met die woorden. Moest ik een knuffeltaks willen invoeren dan was die er al lang geweest,’ aldus nog Buyse.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*