Petanquebaan in Appelse kerk

De Sint-Apolloniakerk in Appels wordt binnenkort uitgerust met twee petanquebannen. Dat bevestigt Johan Poppe, de onlangs aangestelde pastoor van de kleine deelgemeente.

In heel Vlaanderen wordt er stevig debatteerd over de herbestemming van kerken. Heel wat religieuze gebouwen staan immers leeg. De kosten voor het onderhoud, de exploitatie en restauratie kost echter handenvol geld. Daarom klinkt de roep om het aantal kerken per gemeente te beperken en de andere kerkgebouwen een nieuwe bestemming te geven.

In Dendermonde is Open VLD alvast vragende partij om enkele kerken een andere bestemming te geven. ‘Het onderhoud, de exploitatie en de restauratie van deze veertien gebouwen kosten handenvol geld, gedragen door de gemeenschap’, zegt gemeenteraadslid Laurens Hofman (Open VLD). ‘Om deze kerken optimaler te benutten en ten dienst te stellen van de hele lokale gemeenschap vragen wij om een overleg op te starten omtrent het gebruik.’

johanpoppeVanuit dat standpunt juicht Hofman het toe dat de kerk van Oudegem binnenkort plaats moet ruimen voor een moskee. ‘Maar er zijn nog andere mogelijkheden,’ aldus Hofman. ‘In de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis-Dendermonde worden bijvoorbeeld al concerten en tentoonstellingen georganiseerd.’

Ook de Appelse afdeling van seniorenvereniging Okra ziet graten in het voorstel van Open VLD. Zij dienden een voorstel om in de zijbeuken van de kerk van Appels uit te rusten met petanquebanen. ‘Op die manier kunnen wij onze favoriete sport zowel ’s winters als ’s zomers beoefenen,’ klinkt het bij Okra.

De kersverse parochiepriester Johan Poppe kan zich wel vinden in het voorstel. ‘Als we op die manier de mensen opnieuw naar de kerk kunnen krijgen, lijkt me dat mooi meegenomen. In het huis van God is plaats voor iedereen,’ aldus Poppe. De priester voegt er wel aan toe dat er uiteraard niet met ballen zal kunnen gegooid worden tijdens een viering.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*