“Paardenworsten in tomatensaus moeten in de strafwet”, claimt Piet Buyse

“Paardenworsten moet je serveren met een saus op basis van bruin bier, niet met tomatendrek!” Met die opmerkelijke uitspraak gaf stadsführer Piet Buyse zijn bezoek aan Basisschool Atheneum een wel heel onverwachte draai.

Burgemeester Buyse, in bijberoep leraar geschiedenis, was op de school te gast om er een uiteenzetting te geven over beroemde Dendermondenaren die een belangrijk aandeel hebben gehad in de Belgische geschiedenis. Omdat hij al na 3 minuten uitverteld was, liet Buyse nog wat ruimte voor vragen van de kinderen. De kindjes stelden hem onschuldige vragen over zijn bezoldigingen voor zijn mandaten in FINGEM, INTERGEM, Intermixt, Eandis, het Ros Beiaardcomité en Brandweerzone Oost. Maar daar kon rasverteller Buyse niet veel over kwijt. Hij kreeg liever leuke vragen, zei hij. Daarop vroeg een van de kindjes hem naar zijn mening over de saus bij paardenworsten.

“Als je paardenworsten klaarmaakt, moet je ze blussen met bruin bier. Bruin bier behoort samen met ui, knoflook, laurier, kervel, komijn, boter en bloem tot de basisingrediënten van ons traditioneel, fier Dendermonds recept. Dat hebben onze moeders van hun moeders geleerd, generaties na mekaar”, slist de burgervader licht seksistisch.

Hij ging nog verder: “Als ik kon, zou ik die verdorven variant met tomatensaus bij wet verbieden. Hoe goor is dat nu? Het is me een enorme doorn in het oog dat er zelfs etablissementen op onze prachtige Grote Markt heerlijke paardenworsten van de allerbeste kwaliteit durven te serveren in zo’n goddeloze tomatenbrij. Namen noem ik niet, maar laat me stellen dat je op die plek al in geen jaren meer vijzen, hamers en boren kan kopen…”

Voor een keer treedt de N-VA Buyse volledig bij. “Tradities moet je eren en behouden”, speekselt Marius Meremans. “Ze verdienen meer aandacht ook. Daar is een belangrijke taak weggelegd voor onze openbare omroep. Die wordt tenslotte toch gefinancierd met ons belastinggeld. Daarom zullen we de VRT op het matje roepen. Die Jeroen Meus heeft nog geen enkele keer treffelijke paardenworsten bereid. Dat hij daar maar eens dagelijkse kost van maakt!”

Paardenworsten in originele verpakking.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

7 comments

 1. Zuster Grimbarda

  Ochiëere toch, pèrtjes deer de sossiessemeule gedrooid.

 2. Huck, Huck & Habacuck, de drie dartele doodgravers.

  God weet wat zouden ze in Lokeren niet uitsteken met ons “nationaal” kopvlees, ons visjes en onze mosterd…

 3. Normaal zeg je geloof ik paarde-lul, maar als het in serie verkocht wordt is het paarden-lul. Omdat het niet meer gaat om het unieke exemplaar.

 4. Is Mr de burgemeester jaloers op de officiële erkenning van de Lokerse paardenworsten als streekproduct ?
  Iedere Lokerenaar is fier op ons product, gaan wij daarom het recept van andere steden en gemeenten afbreken ? Neen!
  Zeer klein Heer burgemeester !
  Als u toch eens lekkere Lokerse paardenworsten wil proeven bent u steeds welkom bij onze 11 producenten.
  Met vriendelijke groeten,
  Frank De Nul
  Verantwoordelijke LPW producenten binnen de Lokerse Beenhouwersbond.

 5. bioslagerij Meert

  Ben je niet beschaamd om als burgemeester zo’n uitspraken te doen?
  Dat ieder zijn recept in eer wil houden is normaal, maar wij als Lokeraars zouden zo’n uitspraken over andere traditionele gerechten niet durven doen!!!!!!!
  Misschien is je excuus plaatsen hier meer op zijn plaats dan een ander afbreken!
  Respect voor mekaar, dat is hoe het hoort te zijn

 6. Uwen drek in Dendermonde is niet te vreten bedoel je. Paardenworsten is traditioneel met tomatensaus meneer! En in Lokeren zijn het tenminste ECHTE paardenworsten!

 7. paardenworst wat is dat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*