Oscar Romero-college krijgt likzone

Het Oscar Romero-college aan de Noordlaan komt dit jaar met een bijzonder proefproject. Op de grote speelplaats komt dit jaar een likzone. Dat bevestigt algemeen directeur Hans Vanhulle aan De Klaptand.

De start van het nieuwe schooljaar is voor heel wat scholen traditioneel het moment om een aantal nieuwigheden te lanceren: een verbeterde maaltijdservice, een oplaadbare betaalkaart of een digitaal leerplatform. De belangrijkste nieuwigheid op het Oscar Romero-college bevindt zich dit jaar echter op de speelplaats.

Op de speelplaats van de middelbare school wordt immers een likzone ingericht, een gebied waar scholieren ongestoord kunnen tongzoenen. ‘Sinds we 20 jaar geleden de eerste meisjes inschreven, is het schoolleven op ’t college drastisch veranderd’, vertelt Vanhulle aan De Klaptand. ‘Jaar na jaar schreven meer meisjes is en op dit moment vormen meisjes zelfs de grootste groep op onze school.’

‘Na al die jaren kunnen we tevreden terugblikken op de beslissing om ons statuut van jongensschool over de haag te gooien. Zowat alle stakeholders van het Oscar Romero-college hebben positieve ervaringen met de gemengde realiteit op onze school. Alleen met de omgang met koppeltjes, die er op een gemengde school onherroepelijk zijn, hebben we lang geworsteld’, aldus de algemeen directeur.

Het schoolreglement van het Oscar Romero-college bepaalde onder meer dan kussen binnen de schoolmuren en aan de schoolpoort verboden was en dat koppeltjes ook niet hand in hand over de speelplaats mochten lopen. ‘Die bepaling gaan we dit jaar schrappen’, zegt Vanhulle. ‘We geven andere gemengde scholen op die manier lik op stuk.’

‘Koppeltjes vormen een heuse uitdaging voor een school. In een tijd waarin seks alomtegenwoordig is, merken we ook bij jongeren een verhoogde seksuele activiteit. Die hitsigheid is echter nefast voor hun aandacht in de klas. Bovendien worden ook andere leerlingen in de klas onoplettend als achteraan in de klas een koppeltje onder de banken aan elkaar zit te friemelen’, aldus nog Vanhulle.

‘Daarom kwam onze leerlingenraad eind vorig jaar met de vraag om op de speelplaats een zone te creeëren waar koppeltjes kunnen knuffelen en kussen. Na enkele hevige discussies in het schoolbestuur, hebben we beslist om op die vraag in te gaan. We gaan een kleine zone van de speelplaats afschermen met struikjes en inkleuren als likzone. In die zone mogen leerlingen ongestoord tongzoenen. De zone is uiteraard alleen toegankelijk voor geregistreerde koppeltjes. Elk koppel zal dus vooraf een likpas moeten aanvragen op het secretariaat.’

Als de likzones een succes blijken zullen vanaf volgend jaar ook gelijkaardige zones worden ingericht op de andere campussen van de scholengroep. ‘Voor alle duidelijkheid: lerarenkoppels zijn niet welkom in de likzone. Van hen verwachten we dat zij hun hitsigheid beter onder controle kunnen houden. Ook tongzoenen tussen leerlingen en leraars is niet toegestaan’, besluit Vanhulle.

 

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Jean-Marie De Dijn

    Hallo daar!

    Pas deze website ontdekt; en dat het tijd werd! Ik moet wel met mondjesmaat lezen of ik krijg lachkramp.

    Blijf ‘het’ halen!

    Jean-Marie De Dijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*