Nepal vraagt Jelle Veyt om thuis te blijven

De Nepalese ambassadeur in ons land vraagt in een brief aan burgemeester Piet Buyse om het reispaspoort van de Dendermondse avonturier Jelle Veyt in te trekken. Dat vernam De Klaptand. Het land ziet Veyt liever niet meer komen.

Stadsgenoot Jelle Veyt wil in maart opnieuw naar Nepal trekken. Daar wil hij voor een derde keer proberen om de Mount Everest te beklimmen zonder zuurstof. De vorige twee pogingen mislukten.

In 2014 moest hij zijn poging om als eerste Belg zonder zuurstofflessen de Mount Everest te beklimmen stopzetten, nadat zestien sherpa’s (plaatselijke gidsen, red.) om het leven kwamen in de bergen. Veyt was toen helemaal met de fiets vanuit Dendermonde naar Nepal gereden. Vorig jaar gooide de zware aardbeving in het land roet in het eten.

Veyt bevond zich op het moment van de aardbeving op de Mount Everest en ontsnapte op het nippertje aan een lawine. Na de aardbeving moest de avonturier opnieuw afdalen omdat de situatie op de berg te gevaarlijk was. Hij bleef nog enkele dagen in het land om slachtoffers van de aardbeving te helpen en keerde dan, een illusie armer, terug naar Dendermonde.

De droom om de Mount Everest te beklimmen bleef echter intact en dus vertrekt Veyt binnenkort opnieuw naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu, waarna hij met de fiets naar de voet van de Everest zal rijden. Ergens half mei hoopt Veyt op de top te staan.

Dat is althans de bedoeling. Maar een opmerkelijk initiatief van de Nepalese overheid dreigt roet in het eten te gooien. Op de Nepalese ambassade in Brussel werd de voorbije dagen verontrust gereageerd op de plannen van Veyt.

‘We hebben alle begrip voor de plannen van jullie stadsgenoot en we vinden het geweldig dat hij zo van ons land lijkt te houden’, vertelt Ram Babu Nepal, woordvoerder van de ambassade, in een telefoongesprek met onze redactie. ‘Toch zouden we liever hebben dat hij thuis blijft. Wij, Nepalezen, zijn nogal bijgelovig en gezien de voorgeschiedenis van Veyt in ons land maken nogal wat mensen zich zorgen.’

De ambassadeur van Nepal zou inmiddels in een brief aan burgemeester Piet Buyse gevraagd hebben om het reispaspoort van Veyt in te trekken. ‘We vrezen dat hij anders op één of andere slinkse wijze toch zal proberen het land binnen te komen, met alle mogelijke gevolgen vandien. We weten dat Veyt een verleden heeft als kraker en dus gewend is zijn eigen boontjes te doppen, daarom hebben we de waakzaamheid aan onze grenzen ook verhoogd.’

Veyt zelf reageert teleurgesteld op de weigering van Nepal, maar hij geeft de strijd niet op. ‘Opgeven staat niet in mijn woordenboek’, aldus de avonturier in een korte reactie.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*