N-VA wil koningshuis ook weren uit restaurants

Amper enkele jaren nadat de Vlaams-nationalistische partij N-VA zowat overal in Vlaanderen de staatsieportretten van het koningshuis wilde verwijderen uit de gemeentehuizen, neemt de partij nu ook de horeca onder vuur.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kwam N-VA in heel wat Vlaamse gemeenten in het gemeentebestuur terecht. Toen enkele maanden later koning Albert troonsafstand deed, profiteerde de partij er op slinkse wijze van om in tal van gemeenten de portretten van het koningspaar voorgoed te verwijderen uit de raadszaal van het gemeentehuis.

Voor een portret van de nieuwe koning Filip en koning Mathilde was in de meeste gemeenten met een N-VA-bestuur geen plaats meer. ‘De functie van de koning is louter protocollair. Hij neemt geen beslissingen, dus is het in wezen irrelevant dat zijn foto nog opgehangen wordt’, klonk het in verschillende steden en gemeenten.

De Dendermondse afdeling van de partij wil de lijn in Dendermonde nog een beetje verder doortrekken. Nadat een voorstel om alle straatnamen die verwijzen naar het vorstenhuis (zoals de Leopold II-laan, de Koning Albertstraat en de Astridlaan) aan te passen, werd afgewezen door de rest van de gemeenteraad, kwam raadslid Stijn Goossens met een nieuw voorstel.

Goossens wil nu dat op de menukaarten en prijslijsten van de Dendermondse restaurants en café’s alle verwijzingen naar het koningshuis worden weggehaald. ‘Het is onbetamelijk dat een niet-democratisch verkozen persoon zomaar op een menukaart prijkt’, aldus Goossens in een gesprek met onze redactie.

stijngoossensAls het van Goossens afhangt verdwijnen binnenkort zaken als kir royale en koninginnehapje van de prijslijsten in Dendermonde. Hij wil ook een kliklijn openen waar iedereen terecht kunnen om eventuele overtredingen van het verbod te melden. Ook Franse alternatieven zoals vol-au-vent zijn voor de partij uit den boze. ‘Buikje vol klinkt toch veel mooier’, aldus Goossens.

Volgens Goossens gaat het allerminst om een onredelijke maatregel. ‘Onze partij stelt zich ook in dit dossier heel redelijk op. Zo zal ik met plezier een oogje dichtknijpen wanneer ik op restaurant alweer een royale portie kroketten voorgeschoteld krijg. Wij zijn heus niet de onmensen waarvoor men ons altijd houdt’, besluit het gemeenteraadslid.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*