Marc Coucke en Wouter Vandenhaute kopen Ros Beiaardommegang

De Vlaamse ondernemers Marc Coucke en Wouter Vandenhaute hebben in het grootste geheim de Ros Beiaardommegang gekocht. Dat vernam De Klaptand precies twee jaar voor de volgende ommegang.

Op 24 mei 2020 draaft het fiere Ros Beiaard opnieuw door de straten van Dendermonde. Terwijl bij heel wat inwoners van de stad de Ros Beiaardkoorts stilaan begint toe te nemen, wordt er achter de schermen ook druk gewerkt aan de volgende ommegang.

Wat nu al vast lijkt te staan is dat de Ros Beiaardommegang in 2020 fors zal verschillen van de vorige ommegangen. De Klaptand kreeg immers informatie in handen waaruit blijkt dat ondernemers Marc Coucke (RSC Anderlecht, Pairi Daiza,…) en Wouter Vandenhaute (Woestijnvis, Flanders Classics) in het grootste geheim de Ros Beiaardommegang hebben aangekocht.

Uit het document dat De Klaptand kon inzien valt op te maken dat Coucke en Vandenhaute enkele opmerkelijke wijzigingen willen doorvoeren. Zo zullen de tribunes op de Grote Markt enkel toegankelijk zijn voor enkele duizenden vips, die voor en na de Ros Beiaardommegang op de Grote Markt een luxueus buffet aangeboden krijgen. Voor de gewone Dendermondenaar worden nog tribunes voorzien op de Vlasmarkt, aan het Heldenplein en ter hoogte van café ’t Peirt. De tickets voor die tribunes zullen vanaf 1 december 2019 per opbod verkocht worden.

Ook aan het traject van de Ommegang wordt gesleuteld. Zo wordt ondermeer de passage op de Oude Vest geschrapt omdat daar bij de vorige editie nauwelijks toeschouwers stonden. Nadat het Peird het traditionele traject langs Sas, Van Winckellaan, Kerkstraat, Franz Courtensstraat en Astridlaan heeft afgelegd, staat een eerste passage aan de Vlasmarkt op het programma. Nadien gaat het via de Brusselsestraat richting rond punt, om nadien via de Zuidlaan terug te keren naar de Sint-Jorisgilde en de Vlasmarkt.

Nadien trekt de hele ommegang een eerste keer over de Grote Markt. Om de vips ter wille te zijn zal het paard volgens de plannen van Coucke en Vandenhaute vanaf 2020 immers drie keer over de markt trekken. Na de eerste passage op de markt, zullen de pijnders het Peird opnieuw langs de Franz Courtensstraat en de Astridlaan sturen, waarna een tweede passage volgt, terwijl de vips aan hun dessert bezig zijn. Pas bij de derde passage op de Grote Markt volgt de grote apotheose.

Verder staat er ook een talentenjacht annex realityreeks op het programma over de selectie van de Vier Heemskinderen. ‘Dat deze keer ook een multiculturele familie meedoet aan de selecties, zal dit programma een extra dimensie geven’, klinkt het in de documenten, waaruit bovendien blijkt dat er voor de allereerste keer ook meisjes op het Ros Beiaard zouden mogen plaatsnemen. De werktitel van de reeks, die zou uitgezonden worden op TV Oost, luidt ‘De zonen/dochters van Aymon’.

Bij het Ros Beiaardcomité wilde vanavond niemand het nieuws bevestigen. Begin volgende week zou er op een persconferentie duidelijkheid worden geschept.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Zuster Grimbarda

    Neem lei en griffel en schrijf honderd keer: “Het is niet ‘geschept’ maar ‘geschapen’!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*