Kerkplein officieel omgedoopt tot Leen Dierickx-plein

Een plechtig moment vanmorgen op het Kerkplein in Dendermonde. Daar werden de straatnaambordjes van het Kerkplein verwijderd.

Binnen het schepencollege was er de voorbije weken een consensus ontstaan over het schrappen van plein- en straatnamen met een religieuze verwijzing. Aanleiding is het debat over de herbestemming van de kerken dat momenteel volop wordt gevoerd.

Het stadsbestuur moest dus op zoek naar een aantal nieuwe straatnamen. Elke schepen kreeg daarom als ‘huiswerk’ de taak om een nieuwe straatnaam te bedenken. Bij lottrekking werd bepaald voor welke straat de schepen een naam zou moeten bedenken.

Eerste schepen Leen Dierick kreeg met het Kerkplein, in het centrum van onze stad, zonder twijfel de zwaarste opdracht. Dierick zocht lange tijd naar een naam die verwees naar de scholen die aan beide kanten van het plein zijn gevestigd.

‘Ik dacht spontaan aan Lebberplein, maar was om evidente redenen niet mogelijk,’ aldus Dierick. ‘Oscar Romero-plein was mijn tweede optie, maar dat stuitte op een njet vanwege het bisdom.’

Na een lange zoektocht besloot Dierick op de proppen te komen met Burgemeester Leen Dierickx-plein. ‘Ik mag dan wel nog geen burgemeester zijn, ik ga het wel worden,’ aldus Dierick, die zich tegen mogelijke criticasters indekte met een schrijffout in de naam van het plein.

Dierick geeft wel toe dat het idee niet van haarzelf komt. ‘Ik wil een eigen straatnaam voor mijn mama,’ stond volgens Dierick in de brief die Stien dit jaar had geschreven naar Sinterklaas. ‘Dat mijn straatnaam precies vandaag wordt ingehuldigd, is meteen het mooiste bewijs dat Sinterklaas echt bestaat,’ besluit Dierick.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar

    Als troostprijs voor Piet werd unaniem beslist om “het plein van den KAVD” in Grembergen om te switchen naar “DE PIET BUYSE ARENA”. Leen Dierick voorzag een behoorlijk budget om Marcel De Cock als nieuwe spits aan te trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*