Katuit voortaan met vier reuzen

Vanaf volgend jaar zullen vier reuzen hun opwachting maken tijdens de traditionele reuzenommegang Katuit. Dat heeft intendant Franki Hervent vanmiddag verteld aan De Klaptand.

Katuit 2017 is amper 6 weken voorbij of er worden al plannen gemaakt voor de volgende editie. In de kantoren van de toeristische dienst op de Grote Markt, vond vanmorgen al eerste brainstormsessie plaats. Na afloop bracht intendant Franki Hervent bijzonder enthousiast verslag uit aan de toog van een van de lokale horecazaken.

‘We doen elk jaar zo’n brainstormsessie. Meestal komen we dan niet verder dan een opgefriste Walvis ofzo, maar de oogst is deze keer wel heel spectaculair’, aldus Hervent. ‘Voortaan lopen er vier reuzen mee in Katuit. Naast Mars, Goliath en Indiaan, gaan we immers reus Bonno introduceren.’

Franki Hervent toonde ons al enkele schetsen van het hoofd van reus Bonno.

‘Gezien de recente onthullingen rond de Bende van Nijvel en de naam en faam die de reus van de Bende geniet, vonden we het meer dan terecht dat we deze voormalige inwoner van onze stad een eerbetoon brengen met een eigen reus’, gaat Hervent verder. ‘Met veel trots roepen we reus Bonno dan ook uit tot de gildereus van de gilde der riotgunschutters.’

‘Net als onze andere reuzen zal reus Bonno ook gedragen worden. We beginnen vandaag nog met het selecteren van reuzendragers die minder goed te been zijn, zodat reus Bonno zoals in het echte leven ook een beetje zal manken. Authenticiteit is nu eenmaal één van onze handelsmerken’, aldus nog een bijzonder vrolijke Hervent.

Voor de omkadering van reus Bonno denkt Hervent onder meer aan winkelkarretjes en een Golf GTI. De figuranten zullen gekleed gaan als voormalige rijkswachters, inclusief snor. ‘En hun wapens zullen niet geladen zijn met losse flodders.’

‘Het enige verschil met Mars, Goliath en Indiaan, is dat we reus Bonno al tijdens het vuurwerk zullen binnenzetten. Op die manier hebben de knallen meer effect’, besluit Hervent.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

 1. Ik denk hierbij ook aan de legalisering van de hoer in Nederland sinds 2000. ‘Hoer’ en zelfs ‘prostituee’ werd uit ons vocabulaire gebannen en maakte plaats voor ‘sekswerker’. Immers zij (of hij) werkt voor haar (zijn) eigen geld! Ook tegen racisme. Tegen seksuele uitbuiting: de slavenhandel uit Afrika in de rosse buurten floreerde als nooit te voren. Maar dat niet alleen, denk aan het toerisme en de plaatselijke economie.

  Zonder een schandaal kan onze samenleving niet functioneren.
  Maar om er gewoon de hoofdrol aan te geven is briljant.
  Wat zal het volk feestvieren.
  Eindelijk begrijpen we hoe het moet.

 2. Altijd lol, daar blijft deze stad toch altijd het best in.
  Terzijde. Ik moest even verwerken dat hij er niet meer is, dan kun je niet gelijk gaan lol trappen. Enig respect, daar staan we immers om bekend!
  Maar alsnog gefeliciteerd, een medeburger waar je trots op mag zijn. Een nieuwe gigant erbij, ondervoorzitter van de carnavalsvereniging Dendermonde is geen flauwekul. Dat word je niet zomaar. Wie kent hem niet? Een reus! Altijd leuk, een pilsje erbij. Hij was een inspiratie voor al zijn vele vrienden. (En zijn buren.) Wat hebben we daar een lol mee beleefd. Altijd weer een andere grap. Om geld gaf hij niet. Hij was genereus. De faam van de stad lijkt geen grenzen meer te kennen.
  De Reus had wel vaak last van nostalgie, omdat de Dendermondenaar zo leuk is. Hij heeft daar veel onder geleden. Hij hield van ons.
  Maar, decriminaliseren, daar is ook de Rijkswacht heel geschikt voor.
  Deelneming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*