Hollandse Kazerne wordt islamitisch religieus centrum

Er zijn nieuwe toekomstperspectieven voor de Hollandse Kazerne in Dendermonde. De kans is groot dat het verloederde gebouw opgenomen wordt omgebouwd tot een islamitisch religieus centrum. Dat vernam De Klaptand.

De Hollandse Kazerne staat al jaren leeg, waardoor het gebouw steeds verder in verval raakt. De site is momenteel een kankerplek in het hartje stad. Momenteel is het complex eigendom van de Regie Der Gebouwen, maar die wil het van de hand doen.

Enkele maanden geleden ging het gerucht dat de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn zijn oog had laten vallen op de locatie, maar dat bleek achteraf een kwakkel.

Maar bronnen dicht bij het dossier lieten vandaag aan de redactie van De Klaptand weten dat de Moslimexecutieve bij de Regie der Gebouwen zou geïnformeerd hebben naar de verkoopprijs van het gebouw. Ook het stadsbestuur zou op de hoogte zijn van de interesse van de moslimgemeenschap.

Behalve een gebedsruimte voor 1.500 gelovigen zou Al-Kaaida, een verwijzing naar de nabijgelegen De Bruynkaai, plaatsbieden aan een islamitisch cultureel centrum, een mortuarium, klaslokalen en enkele feestzalen. Er zou ook plaats zijn voor enkele typisch Turkse en Marokkaanse winkel- en eetgelegenheden.

Uit de voorlopige plannen die De Klaptand kon inkijken blijkt dat het centrum 7 dagen op 7 zal gebruikt worden voor gebedsdiensten, bruiloften en rouwplechtigheden. Het centrum zou een aanvulling vormen op de moskee in Oudegem.

Burgemeester Piet Buyse zou de komst van Al-Kaaida alvast bijzonder genegen zijn. ‘Van heinde en ver zullen mensen naar Dendermonde komen. Dit is onbetaalbare reclame voor onze stad. Bovendien zullen de toeterparades, eigen aan een islamitische bruiloft, ook weer wat leven in de stad brengen. En dat kan ik alleen maar toejuichen’, zou Buyse gezegd hebben op een overleg met de Moslimexecutieve.

Enkele boze buurtbewoners hebben zich inmiddels verenigd in een buurtcomité en verzetten zich tegen de komst van het centrum. Zij vrezen vooral dat de parkeerproblemen nog zullen toenemen en dat hun huizen in waarde zullen afnemen.

In een telefonische reactie aan De Klaptand liet burgemeester Piet Buyse (CD&V) weten dat hij gerust naar de buurtbewoners wil luisteren, maar dat hij in ieder geval geen bijkomende parkeerproblemen verwacht.

‘Integendeel. Op de site is een groot aantal parkeerplaatsen voorzien. En bovendien weet iedereen dat de moslimgemeenschap bijzonder vaak carpoolt. Ik zie maar weinig allochtonen rondrijden in auto’s waar niet alle zitplaatsen zijn ingenomen. En een heel aantal mensen verplaatst zich ook in minibusjes. Daar kunnen we als Vlamingen nog heel wat van opsteken’, aldus Buyse.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*