Pijnlijke naamsverwarring in de Kamer

Gênant moment vorige donderdag bij de uitreiking van de eretekens in de Nationale Orde. Kamervoorzitter Siegfried Bracke riep per abuis ex-Kamerlid Hilde Dierickx (Open VLD) op het podium in plaats van Kamerlid en Dendermonds eerste schepen Leen Dierick (CD&V).

Vorige week donderdag werden in de Kamer een dertigal huidige en vroegere parlementsleden in de bloemetjes gezet. In het voorzitterschap van de Kamer kregen ze een ereteken in de Nationale Orde. Die eretekens gaan van Ridder in de Leopoldsorde tot Grootkruis in de Orde van Leopold II.

Hilde DierickxNaast onder meer Patrick Dewael, André Flahaut, Ivo Belet en Louis Michel zou ook het Dendermondse Kamerlid Leen Dierick er het ereteken voor Ridder in de Leopoldsorde krijgen. Toen Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) Dierick op het podium wilde roepen, riep bij per abuis de naam van Hilde Dierickx af.

Dierickx, die eerder toevallig op de plechtigheid aanwezig was, wist aanvankelijk niet goed wat haar overkwam, maar werd door een aantal liberale kopstukken in de zaal onder applaus toch naar voren geleid.

Pas toen Dierickx het podium opklom, zag Siegfried Bracke zijn vergissing in. Nadat hij Dierickx in het oor fluisterde dat hij verkeerd is geweest, stormde de Dendermondse tandarts ontgoocheld het podium af. Daarop excuseerde Bracke zich bij het aanwezige publiek voor zijn vergissing en riep hij alsnog Leen Dierick op het podium.

Volgens psychologen is dit zowel voor Dierickx als voor Dierick een bijzonder traumatisch moment. ‘Het is tragisch voor Dierick, die voor de hele politieke beau monde te kakken werd gezet, en ook voor Dierick, omdat haar moment de gloire toch wat van zijn glans verloor.’

In haar bedankingsspeech liet Dierick alvast niet blijken dat ze van haar melk was door het incident. Dierick bedankt uitvoering haar collega’s in de CD&V-fractie, haar naaste omgeving en de inwoners van Grembergen. Een bijzondere vermelding was er uiteraard voor haar twee oogappels Stien en Ries ‘die ervan dromen om mij in 2018 burgemeester van Dendermonde te zien worden’.

De eretekens in de Nationale Orde worden uitgereikt aan mensen die een bijzondere verdienste hebben gehad in de geschiedenis van ons land. Als Ridder in de Leopoldsorde bevindt Dierick zich in een select gezelschap met onder meer Eddy Wally, Will Tura, Bobbejaan Schoepen, Guido Gezelle en sterrenchef Geert Van Hecke.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*