Geen kopvlees tijdens Katuit

Er zal dit jaar geen kopvlees worden uitgedeeld tijdens de jaarlijke reuzenommegang Katuit. Volgens het stadsbestuur kon de leverancier van het vlees niet garanderen dat het voorzien kopvlees halal is.

Tijdens Katuit worden de wagens die de spotnamen kopvleesfretters en makeleters uitbeelden vergezeld van vrouwen die kopvlees en gerookte vis uitdelen aan de duizenden toeschouwers. De traditie werd ooit ingevoerd om de honger van de Dendermondenaars tijdens het vaak lange wachten tussen twee taferelen te stillen. Aan die mooie traditie komt dit jaar dus een einde.

Na een interpellatie door N-VA-gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaet tijdens de gemeenteraad van juli over de barbaarse wijze waarop kopvlees gemaakt wordt, trok schepen van Dierenwelzijn Martine Van Hauwermeiren op onderzoek. Tijdens een bezoek aan de leverancier van het Dendermondse kopvlees was de schepen getuige van het onverdoofd slachten van enkele varkens. ‘Dat heeft een diepe indruk op mij gemaakt’, aldus Van Hauwermeiren.

Dat er uiteindelijk beslist werd om geen kopvlees meer uit te delen heeft volgens Van Hauwermeiren echter niet met dierenwelzijn te maken. ‘De fabrikant van het kopvlees bleek immers niet over een halal-certificaat te beschikken. Gezien de grote moslimgemeenschap in onze stad kunnen we het niet meer maken om voedingswaren uit te delen die niet geschikt zijn voor moslims’, aldus Van Hauwermeiren.

‘De fabrikant probeerde zich nog te verdedigen door te stellen dat hij nooit zo’n certificaat zou kunnen krijgen omdat er nu eenmaal varkenvlees in zijn product zit,’ zegt de schepen in een gesprek met De Klaptand. ‘Maar ik vind dat een drogreden. We leven in de 21ste eeuw. Het moet mogelijk zijn om het product in die mate aan te passen dat het wel aanvaardbaar wordt voor moslims.’

Als alternatief voor het kopvlees overweegt Van Hauwermeiren brood met Luikse perensiroop te laten serveren. ‘Dat is wel halal’, besluit Van Hauwermeiren. ‘En in tegenstelling tot kopvlees lust iedereen het gesuikerde goedje.’

Dat de N-VA wellicht als door een wesp gestoken zal reageren op de oorsprong van de perensiroop, neemt Van Hauwermeiren er overigens met de glimlach bij.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

3 comments

  1. Caduceus Wurzelschnupfer

    HalAlulia!!! Und keine pferdenwürsten mehr… Das braune bier ist alkoholisch!!!

  2. Tot mijn ontsteltenis wordt dus blijkbaar het deirremons kopvlees niet meer van hondenkrengen gemaakt gemarineerd in denderwater.
    Zo gaan alle mooie tradities verloren. In combinatie met de ontstellende toename van tandpastagebruik in D. (+ 5% sedert de gemeentelijke fusies) betekent dat een groot verlies aan authentieke aromas die de gesprekken in de stad zo pittig maakten.

  3. Wat wordt er volgens Van Hauwermeiren halal geslaagt dan, het graan en koren voor het brood of de luikse peren? Wordt wakker meisje, de leverancier heeft trouwens gelijk, er zit varkensvlees in en dat is dus geen drogreden van zijn kant. En trouwens, houd het eens simpel en bestel gewoon kopvlees voor de Dendermondenaren en brood met Luikse stroop voor de Moslims, vermeld dit zichtbaar op het bord en je hebt voor elk wat wils, OF IS DIT EEN TE SIMPELE OPLOSSING MISSCHIEN?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*